Shutterstock
laegge arm

Hvorfor er menn sterkere enn kvinner?

Kvinner og menn konkurrerer ikke mot hverandre i idrett fordi menn er fysisk sterkere enn kvinner. Men hvorfor?

Det er god grunn til at menn og kvinner vanligvis ikke konkurrerer mot hverandre i idrettens verden.

Menn har nemlig fra naturens side mye bedre fysiske forutsetninger enn kvinner. Menn har i gjennomsnitt 61 prosent mer muskelmasse.

Spesielt i overkroppen er kjønnsforskjellen markant; for eksempel har menn i gjennomsnitt 75 prosent mer muskelmasse i armene og 90 prosent mer styrke i overkroppen enn kvinner.

Styrkeforskjellen i overkroppen gjør menn overlegne i kampsport, for eksempel boksing og Mixed Martial Arts (MMA).

I et forsøk ble slagkraften testet hos 20 menn og 19 kvinner. Alle var fysisk aktive og i god form. Menn slo i gjennomsnitt 162 prosent hardere enn kvinnene.

Og det svakeste slaget blant mennene var fortsatt kraftigere enn det hardeste slaget hos kvinnene.

Kjønnshormon gir menn en klar fordel

Hovedårsaken til mennenes overlegenhet er det mannlige kjønnshormonet testosteronet.

Før puberteten er gutters og jenters fysiske evner og testosteronnivåer like. Men etter puberteten produserer guttenes testikler 30 ganger mer testosteron, noe som betyr at menn har 15–20 ganger mer testosteron i blodet enn kvinner.

Og siden testosteron blant annet påvirker muskelmasse, knokler og røde blodceller, har det stor betydning for vår fysiske yteevne.

Menn har i gjennomsnitt tolv prosent høyere nivåer av proteinet hemoglobin, som røde blodceller bruker til å transportere oksygen. Dermed får menn også mer drivstoff til musklene enn kvinner.

Testosteron bidrar til musklene

I puberteten skyter menns testosteronnivåer opp. Det medfører fysiologiske endringer som er fordelaktige i de fleste idrettsgrener.

Testosteron i muskelcelle
© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Hormon går til muskel

Testosteron produseres først og fremst i testiklene og sendes via blodet ut til musklene. Hormonet trenger inn i muskelcellene og når helt inn i cellekjernen til arveanleggene.

Gener stimuleres
© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Genene blir stimulert

I cellekjernen aktiverer testosteron såkalte androgene reseptorer, som stimulerer gener som blant annet er involvert i framstilling av proteiner til å bygge opp muskelvev.

mRNA proteiner
© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Muskelen vokser

Genene sender mRNA ut av cellekjernen. Her blir det oversatt av de såkalte ribosomene til å øke produksjonen av de proteinene som bygger opp og forsterker muskelfibrene.