Shutterstock

Hvorfor er det alltid lengre kø til dametoalettet?

Under konserter eller lignende er der alltid en lang kø til dametoalettet, mens herrene bare går inn. Hvordan henger det sammen?

Køen til dametoalettet er alltid lengre enn hos herrene. Forskere har registrert at kvinner i gjennomsnitt bruker 178 sekunder på offentlige toaletter, mens menn bruker 118 sekunder. Kvinner bruker altså 50 prosent lengre tid på toalettet, og det er det flere årsaker til.

Offentlige toaletter for menn og kvinner er vanligvis like store. Herretoaletter er imidlertid utstyrt med urinaler som tar opp mindre plass og samtidig er mindre tidkrevende.

Menn stiller seg bare foran urinalet og trekker ned glidelåsen. Kvinner må derimot åpne og lukke døren til båsen, rengjøre toalettsetet før de setter seg, og bruker ofte mer tid på klærne.

Husk håndvasken

Kvinner har også bedre hygiene. En studie fra 2013 avslørte at 15 prosent av mennene ikke vasket hendene etter toalettbesøk, mens det bare gjaldt 7 prosent av kvinnene. Og av dem som vasket hendene, brukte bare halvparten av mennene såpe. For kvinnene var tallet 78 prosent.

I tillegg er omkring halvparten av alle kvinner i menstruasjonsalderen, og av dem vil om lag 20 prosent menstruere på et gitt tidspunkt, noe som gjør at de bruker mer tid på toalettbesøket.

Selv om menn er raskt ute av offentlige toaletter, tar de seg god tid hjemme. En engelsk spørreundersøkelse viser at menn bruker 1 time og 35 minutter i uken på toalettbesøk hjemme, mens kvinner nøyer seg med 55 minutter.

50 prosent mer tid bruker kvinner på toalettet sammenlignet med menn.