Hvorfor dør kvinner oftere enn menn i bilulykker?

Jeg har lest at kvinner har høyere risiko for alvorlige skader og dødsfall i bilulykker. Hvorfor er kvinner mer utsatt enn menn?

© Shutterstock

Selv om menn kjører mer uansvarlig og mye oftere er involvert i bilulykker, er kvinner mer sårbare i trafikken.

Studier viser at en kvinne har 73 prosent høyere risiko for å pådra seg alvorlige skader ved frontkollisjoner, og 17 prosent høyere risiko for å dø i en bilulykke enn en mann. Kvinner er også nesten dobbelt så tilbøyelige til å bli klemt fast i bilvraket.

Den triste statistikken skyldes fremfor alt at biler er designet for menn.

Selv om moderne biler er mer sikre enn gamle modeller, er det fortsatt rom for forbedringer.

Stive seter fører til nakkesleng

En svensk studie har for eksempel avslørt at kvinner er mer utsatt for å få nakkesleng, der nakken først tvinges tilbake og så framover med voldsom kraft, fordi bilseter er innrettet til å beskytte tyngre personer.

Mange seterygger er stive, noe som gir en trampoline-effekt ved harde sammenstøt. Siden kvinner vanligvis veier mindre enn menn, er de mer utsatt for å bli skjøvet fram med høyere akselerasjon.

Ifølge forskerne vil kvinner være bedre beskyttet hvis seteryggen gjøres mer myk og smidig, siden det vil redusere akselerasjonen og dermed også risikoen for nakkesleng.

I tillegg til setets stivhet gjør også selve sitteposisjonen kvinner mer utsatte. De er som regel mindre enn menn og dytter setet tett på rattet, noe som øker risikoen for indre skader ved frontkollisjoner.

Biler er bygd for menn

Kvinner er mer utsatte ved bilulykker fordi biler først og fremst er bygd ut fra mannskroppens proporsjoner.

© Shutterstock

1 Lav vekt øker risiko for nakkesleng

Bilseter er stive og bygd for tunge mennesker, noe som øker risikoen for at kvinnene, som er lettere, kastes framover i en bilulykke og får nakkesleng.

© Shutterstock

2 Kvinner sitter farlig

Kvinner er ofte mindre enn menn og må skyve setet langt fram for å nå pedalene. Plasseringen øker risikoen for indre blødninger og alvorlige skader ved frontkollisjoner.

© Shutterstock

3 Testdukker ser ut som menn

Når bilprodusenter tester sikkerheten til seler, nakkestøtter og kollisjonsputer, foregår det først og fremst med testdukker, som av vekt, høyde og kroppsbygning minner mer om menn enn kvinner.