Hvorfor blir jeg sint når jeg er sulten?

Når magen knurrer, har jeg ofte mye lettere for å bli irritert. Kollegene mine sier at jeg er «hangry». Hvorfor skjer dette, og er det normalt?

© Shutterstock

Magen knurrer, og alt går deg på nervene. Sjefen er en dust, og alle andre er irriterende. Men så får du noe å spise, og verden er vidunderlig igjen.

En tom mage fører til raseri og irritasjon hos mange mennesker. På engelsk sier man at man er «hangry», på norsk kan man være «surten».

I en studie registrerte 64 europeere nivået av sult og følelsesmessig velvære fem ganger om dagen over en periode på tre uker. Og resultatet var soleklart: Folk blir lettere sinte og irritable når de er sultne.

Selv etter at forskerne hadde tatt høyde for andre faktorer, for eksempel kjønn, alder, kosthold, BMI og temperament, var sammenhengen mellom sult og negative følelser klar.

Studien viste at følelsen av sult framfor alt er forbundet med store svingninger i følelsene våre.

Lavt blodsukker gjør partneren din kjempeirriterende

Forsøkspersonenes grad av irritasjon kunne variere hele 56 prosent avhengig av hvor sultne de var. Graden av raseri varierte med 48 prosent og følelsen av velvære med 44 prosent.

En av årsakene til humørsvingningene er lavt blodsukker. Forskere har oppdaget at lavt blodsukker er forbundet med mer sinne, irritasjon og aggresjon. I en studie med 107 ektepar viste det seg at ektefellene følte mer raseri og aggresjon mot den andre når blodsukkernivået var ekstra lavt.