Shutterstock

Hvordan lyder den perfekte vekkerklokken?

Jeg hater lyden av vekkerklokken min. Finnes det en bedre og mer hensynsfull måte å bli vekket på?

Vekkerklokkens infernalske bråk trekker deg nådeløst ut av drømmeland og etterlater deg som en groggy bokser som trenger å summe seg.

Og det er helt forståelig. Overgangen fra dyp søvn til våken tilstand styres av et hav av komplekse prosesser i hjernen. Det kan blant annet ses ved at hjernens blodsirkulasjon og aktiviteten til signalstoffer endrer seg.

Hjerneområder knyttet til fokus og årvåkenhet trenger mer tid til å komme i gang enn områder som kontrollerer bevegelsene våre.

Med andre ord kan vi godt stå opp og gå rundt mens hodet fortsatt går på tomgang.

For å overkomme døsigheten kan vi for eksempel ty til kaffe eller trening, men den rette vekkerklokken kan faktisk virke oppkvikkende.

Forskere er på sporet av den perfekte lyden til vekkerklokken som effektivt setter morgenhjernen i gir.

Alarmens viktigste kvalitet er at den er melodisk. Ifølge en australsk spørreundersøkelse fra 2020 opplever folk mindre treghet om morgenen etter å bli vekket av en melodi de liker, sammenlignet med en standard vekkerklokke.

Forsøk på barn har dessuten vist at de vekkes bedre av dypere toner på 500 Hz enn toner på 2000 Hz. Og forskere mener at det sannsynligvis også gjelder hos voksne.

Det beste lydvolumet til vekkerklokken er avhengig av alder. Unge sover dypere enn eldre og kan ha behov for opp mot 20 desibel høyere volum.

Hør forskernes forslag til den perfekte vekkerklokken i videoklippet

Video