Shutterstock

Hvordan er det best å gå på do?

Jeg har hørt at det er vanskelig å få det riktige trykket på tarmen når man sitter på et toalett. Er det sant?

Når naturen kaller, spiller det en rolle hvordan vi setter oss til rette.

I 2003 sammenlignet en studie hvor effektivt testpersoner kvittet seg med avføringen sin i ulike sitteposisjoner – på et vanlig toalett, et lavt toalett og ved å sitte på huk. Konklusjonen var at sistnevnte førte til en raskere og mindre anstrengende tømming av tarmen.

Stillingen har nemlig en avslappende effekt på den delen av bekkenets løftemuskel som sitter som en slynge rundt den nederste delen av anus.

Når vi sitter på do, spenner muskelen seg og strammer analkanalen, noe som forhindrer lett passasje. Men sitter vi på huk, er muskelen avslappet, og avføringen glir lett. Posisjonen aktiverer også magemusklene, noe som bidrar enda mer til en rask tarmtømming.

Opp med knærne

© Shutterstock

I vanlig sittestilling på et toalett er bekkenets løftemuskel anspent og strammer om analkanalen. Innstramningen hindrer tømmingen av tarmen.

© Shutterstock

Hever du knærne, slapper løftemuskelen av og løsner grepet om analkanalen. Resultatet er en lettere, raskere og mer fullstendig tømming av tarmen.

Op med knæene

© Shutterstock

I almindelig siddeposition på et toilet er den puborektale muskel en anelse anspændt og strammer om analkanalen. Stramningen svækker tømningen af tarmen.

© Shutterstock

Hæver du knæene, slapper den puborektale muskel af og løsner grebet om analkanalen. Resultatet er en lettere, hurtigere og mere fuldendt tømning af tarmen.