Shutterstock

Hvor ofte lyver vi?

Jeg tar ofte vennene mine i å lyve – og faktisk meg selv også. Men hvor ofte lyver vi, og hva er formålet?

Vi lyver flere ganger om dagen, rett og slett fordi vi ikke kan la være.

I en amerikansk studie fra 2021 rapporterte 632 forsøkspersoner løgnene sine daglig, noe som ga 116 366 løgner over en periode på 91 dager.

Studien avslørte at de aller fleste lyver med måte, mens en liten gruppe vasser i usannheter.

Omkring 75 prosent av forsøkspersonene fortalte null til to løgner om dagen, mens de største løgnhalsene daglig var på kant med sannheten mer enn 15 ganger. Bare én prosent av deltakerne løy nesten aldri.

Hvite løgner dominerer

Studien viste at årsakene til å lyve er mange – for eksempel lyver vi for å unngå folk, for å imponere eller for å drive gjøn.

Nesten nitti prosent av usannhetene var hvite løgner der forsøkspersonene for eksempel lot som de likte en gave de hadde fått.

Sannheten om løgnene våre

En studie fra 2021 avslører hvorfor vi lyver, hvor ofte vi lyver, og hvem vi lyver for.

© Shutterstock

1. Vi lyver for å unngå andre

21 prosent av alle løgner blir fortalt for å unngå visse personer, for eksempel ved å hevde at man har det for travelt til å møtes. 20 prosent av løgnene inngår i spøker og vitser, mens 13 prosent skal imponere.

© Shutterstock

2. Vi lyver to ganger daglig

De aller fleste, 75 prosent, lyver høyst to ganger om dagen. I den motsatte enden av skalaen finnes en gruppe på én prosent som er noe mer på kant med sannheten og lyver 15 ganger daglig.

© Shutterstock

3. Vi lyver for våre nærmeste

51 prosent av alle løgner blir fortalt til venner, mens familien får 21 prosent av usannhetene våre. Bare 8,5 prosent av løgnene er rettet mot fjerne bekjentskaper.

Den mest paradoksale årsaken til å lyve kom fram i en israelsk-amerikansk studie fra 2020.

Her registrerte forskerne at personer som oppnår ekstremt gode resultater – for eksempel toppkarakterer – er tilbøyelige til å underdrive prestasjonene sine for å virke mer troverdige.

Behovet for å bli oppfattet som et ærlig menneske er altså viktigere enn å faktisk være det.