Ritzau Scanpix
Toalettskyll partikler, virus og bakterier

Hvor mange bakterier virvles opp når man skyller ned?

Jeg har lest at bakterier blir virvlet rundt på badet når man skyller ned. Stemmer det, og kan man unngå det?

Urin, avføring og iblant oppkast. Alt sammen hører til toalettet. Og når du skyller ned, virvles massevis av bakterier opp.

Hundretusenvis av mikroskopiske dråper, som kalles aerosoler, sendes ut i rommet. De flybårne dråpene inneholder både bakterier og virus.

Hvor mange mikroorganismer som flyr opp av toalettet og hvor langt de spres, er avhengig av avføringens innhold av bakterier og virus. I tillegg spiller formen på toalettet og trykket i vannet en rolle.

Bakterier treffer tannbørsten din

Målinger av aerosolenes spredning har vist at de kan nå to meter opp i luften og spre seg rundt i hele rommet. Mikroorganismene kan altså lande på alle overflater på badet – fra håndklær til tannbørste.

Toalettskyll partikler, virus og bakterier

Høyhastighetskameraer har fanget alle de mikroskopiske partiklene som skyter opp av toalettet.

© Ritzau Scanpix

Flyvende avføringsbakterier og virus er ikke bare en guffen tanke, men også en potensiell helsetrussel. Heldigvis kan du lett redusere antallet mikroorganismer.

For å unngå at bakteriene flykter kan toalettlokket komme til unnsetning. Ved å stenge lokket før du skyller ned reduserer du spredningen av aerosoler.

Toalettlokket kan imidlertid ikke eliminere mikroorganismene siden aerosolene fortsatt kan slippe ut gjennom sprekkene. En supplerende løsning er derfor å lufte godt.