Hvor lang tid bruker en legokloss på å forlate kroppen?

Min 3 år gamle datter har en litt uheldig tendens til å svelge legoklosser. Hvor lang tid bruker en legokloss på å forlate systemet igjen?

© Shutterstock

Barn elsker å stappe ting i munnen. Særlig i alderen mellom seks måneder og tre år ser munnen ut til å være det viktigste redskapet for å utforske ting.

Utforskningen kan imidlertid ha den uheldige konsekvensen at barna svelger noe som ikke hører til i fordøyelseskanalen – for eksempel legoklosser – noe som kan gi foreldrene store bekymringer.

Et team av forskere fra Australia og England har derfor undersøkt hvor lang tid en legokloss bruker på å forlate kroppen igjen.

Legohoder reiste gjennom tarmen

Til forsøket meldte seks barneleger seg frivillig til å svelge et gult hode fra en legofigur – en av de gjenstandene som små barn ofte svelger.

Deretter ble testdeltakerne bedt om å undersøke avføringen grundig for å se når det gule hodet dukket opp igjen.

Resultatene viste at det i gjennomsnitt tok 41 timer og 2 minutter før legohodet igjen var ute av kroppen. Det raskeste var 27 timer og 20 minutter, mens det langsomste var 72 timer og 58 minutter.

En av forsøkspersonene fant aldri igjen legohodet. Ifølge forskerne skyldes det ikke at hodet sitter fast i tarmen, men at vedkommende ikke undersøkte avføringen sin grundig nok.

Forsøket ble utført på voksne, men det går neppe saktere hos barn. Tvert imot vil legoklossene sannsynligvis gå raskere gjennom barnas korte fordøyelsessystem.

41 timer og 2 minutter er den gjennomsnittlige tiden en legokloss bruker på å gå gjennom fordøyelsessystemet.