© Shutterstock

Hva skyldes hikke?

Hvorfor får vi hikke, og er det grenser for hvor lenge man kan fortsette med å hikke?

10. juli 2018

Hikke oppstår når mellomgulvet plutselig trekker seg sammen i krampaktige rykninger. Mellomgulvet, som er forbundet med lungene, hjelper oss med å puste. 

Når mellomgulvet trekker seg sammen, trekker det samtidig i lungene, som dermed kan fylles av luften vi puster inn. Omvendt hjelper avslapningen av mellomgulvet oss med å puste ut. 

Normalt åndedrett foregår altså ved at mellomgulvet vekselvis trekker seg sammen og slapper av. Men noen ganger – og legene vet ennå ikke hvorfor – trekker mellomgulvet seg plutselig sammen i et krampaktig rykk – et hikk. 

Stemmerisse lager hikkelyd

Umiddelbart etter en slik sammentrekning lukkes den såkalte stemmerissen i strupehodet, og det utløser den karakteristiske hikkelyden. 

Deretter blir åndedrettet og bevegelsene i mellomgulvet normale igjen – helt til neste hikk. Vi hikker vanligvis mellom 6 og 60 ganger i minuttet. 

I de fleste tilfellene går hikken over av seg selv, men det finnes mange eksempler på mennesker som har fortsatt å hikke i årevis. 

Hikke i årevis

Legene har ingen gode forslag til hvordan man skal få hikke til å slutte. Derimot finnes det en sann overflod av mer eller mindre gode kjerringråd. 

De vanligste av disse rådene går ut på å holde pusten, å drikke et glass vann mens man står på hodet, eller å spise en skje med sukker. Hva som faktisk virker, kan variere sterkt fra person til person.

Bli med inn i kroppen

Du kan lære mer om hvordan skjulte sanser, elektriske signaler og millioner av hvite og røde blodlegemer hele tiden arbeider for å holde deg i live, med Illustrert Vitenskap.

Akkurat nå får du

  • 2 utgaver av Illustrert Vitenskap
  • et lekkert knivsett
  • fri tilgang til de siste 12 utgavene digitalt
  • tilgang til fordelsbutikken for abonnenter, der du bl.a. får verktøy, treningstøy, klokker og boligtilbehør med opptil 70 prosent rabatt

For bare 89,– HER

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: