Shutterstock
Solbadning turister

Høyere temperaturer kan føre til en stigning i farlig føflekkreft

Varmere vær på grunn av klimaendringer kan få oss til å være mer utendørs og dermed øke eksponeringen vår for UV-lys fra solen.

Vi går varmere somre i møte, og det henger naturlig nok sammen med temperaturstigningene som følger i kjølvannet av de globale klimaendringene. Det som kanskje også vil følge med i kjølvannet, er en stigning i forekomsten av malignt melanom – eller føflekkreft. Advarselen kommer fra leger i England, der termometeret i juli i år snek seg opp på 40,2 grader, noe som er den høyeste temperaturen som noen gang er registrert i Storbritannia.

Det som også har steget, er antallet dødsfall på grunn av hudkreft. Blant britiske menn er tallet tredoblet siden 1970-årene, og det har også steget blant britiske kvinner. Eksperter mener at årsaken er en tydelig større soleksponering i forbindelse med ferier i sørlige land, der folk ofte oppholder seg i mange timer i skarp sol og ikke nødvendigvis tar de anbefalte forholdsreglene.
Når vi snakker klimaendringer, er sammenhengen imidlertid ikke like opplagt som den er ved utenlandsreiser, der folk bader i sollys og er helt klar over det.

Større soleksponering hele året

Professor Dann Mitchell, som er klimaekspert ved University of Bristol i England, sier at det kan være en mer indirekte sammenheng mellom varmere vær og en stigning i hudkreft.
«Et av de tydeligste tegnene på klimaendringer er høyere temperaturer, ikke bare om sommeren, men året rundt», uttaler han til den britiske avisen The Guardian. «Dette temperaturskiftet endrer også folks atferdsmønster, og personer i Storbritannia har en tendens til å oppholde seg mer utendørs når det er varmt. Det utsetter dem for mer sollys hele året og øker særlig eksponeringen for UV-solstråler som kan føre til hudkreft».

Det lumske ved høyere temperaturer

Michelle Mitchell, som er direktør for Cancer Research Storbritannia, som svarer til Kreftforeningen i Norge, uttaler at så lite som en enkelt solbrenthet annethvert år kan tredoble en persons risiko for hudkreft.
Det spesielt lumske ved de økende temperaturene er at det ikke er varmen, men derimot strålene, fra solen som øker hudkreftrisikoen. Det vil si at selv en relativt beskjeden temperaturstigning vil få folk til å oppholde seg mer utendørs, men de tenker ikke nødvendigvis over at de dermed blir utsatt for en del mer sollys.

Føflekkreft er den typen hudkreft som er mest alvorlig. Samtidig er det den kreftformen som er i raskest vekst med en stigning i nye tilfeller på 3–5 prosent i Danmark. Om lag 20 prosent dør av sykdommen, avhengig av størrelsen på kreftsvulsten. Det er til gjengjeld minimal dødelighet ved de helt overfladiske formene. I 2017 var det 2840 nye tilfeller av malignt melanom hos 2736 pasienter og 1164 tilfeller av helt overfladisk føflekkreft i landet. Sykdommen rammer også unge mennesker, og en fjerdedel er under 40 år. Personer med lys hud har en 10 ganger høyere risiko for å få føflekkreft sammenlignet med mørkhudede.