Vi går varmere somre i møte, og det henger naturlig nok sammen med temperaturstigningene som følger i kjølvannet av de globale klimaendringene. Det som kanskje også vil følge med i kjølvannet, er en stigning i forekomsten av malignt melanom – eller føflekkreft. Advarselen kommer fra leger i England, der termometeret i juli i år snek seg opp på 40,2 grader, noe som er den høyeste temperaturen som noen gang er registrert i Storbritannia.
Det som også har steget, er antallet dødsfall på grunn av hudkreft. Blant britiske menn er tallet tredoblet siden 1970-årene, og det har også steget blant britiske kvinner. Eksperter mener at årsaken er en tydelig større soleksponering i forbindelse med ferier i sørlige land, der folk ofte oppholder seg i mange timer i skarp sol og ikke nødvendigvis tar de anbefalte forholdsreglene.
Når vi snakker klimaendringer, er sammenhengen imidlertid ikke like opplagt som den er ved utenlandsreiser, der folk bader i sollys og er helt klar over det.
Større soleksponering hele året
Professor Dann Mitchell, som er klimaekspert ved University of Bristol i England, sier at det kan være en mer indirekte sammenheng mellom varmere vær og en stigning i hudkreft.
«Et av de tydeligste tegnene på klimaendringer er høyere temperaturer, ikke bare om sommeren, men året rundt», uttaler han til den britiske avisen The Guardian. «Dette temperaturskiftet endrer også folks atferdsmønster, og personer i Storbritannia har en tendens til å oppholde seg mer utendørs når det er varmt. Det utsetter dem for mer sollys hele året og øker særlig eksponeringen for UV-solstråler som kan føre til hudkreft».