Shutterstock

Undertrykkede tanker skjuler seg i hjernen

Forskere har oppdaget hvor uønskede tanker gjemmer seg uten at du er bevisst på dem.

Uønskede tanker har sitt helt eget gjemmested i hjernens visuelle senter. Det viser en ny studie fra University of New South Wales i Australia.

Oppdagelsen kan få betydning for behandling av lidelser som PTSD, der traumatiske opplevelser fortsetter å framkalle angstreaksjoner.

Forbudt frukt og grønnsaker

Forskerne ba 15 personer om å visualisere et rødt eple eller en grønn brokkoli mens hjernen be skannet. En datamaskin registrerte det mønsteret av aktive hjerneceller som det indre bildet framkalte hos personene.

Forskerne ba dem deretter om å unngå å tenke på eplet eller brokkolien i minst tolv sekunder, men uten å forsøke å erstatte bildet med andre visualiseringer.

Uønskede bilder av for eksempel brokkoli damper seg i høyre halvpart av synssenteret uten at vi vet det.

© Shutterstock

Etter forsøket hevdet åtte av personene at de hadde klart å unngå de forbudte tankene – men skanningene viste noe annet.

Datamaskinen identifiserte de samme mønstrene i hjernen, men med en sentral forskjell. Når personene frivillig tenkte på for eksempel en brokkoli, ble bildet av grønnsaken dannet i synssenteret i venstre hjernehalvdel. Men når personene trodde at de klarte å undertrykke bildet, dukket det opp i høyre hjernehalvdel.

Forskerne vil nå teste om det er lettere å unngå de uønskede tankene ved å erstatte dem i stedet for å prøve å undertrykke dem.