Tryllekunstner avslører hemmeligheten bak triksene

Hvordan tryller man? I denne videoen ser du en tryllekunstner ta en sigarett i munnen og tenne den med en lighter. Men plutselig er både sigaretten og lighteren forsvunnet. Se hva som er hemmeligheten bak dette og andre trylletriks.

Tryllekunstner

En tryllekunstner avleder oppmerksomheten

Den britiske tryllekunstneren Gustav Kuhn, som også er nevrolog ved University of Durham, har undersøkt hvorfor vi blir lurt av selv de enkleste trylletriksene.

I videoen demonstrerer han to klassiske trylletriks og avslører deretter hvordan han får oss til å overse hva som skjer rett foran øynene våre.

Bare ved å se et bestemt sted eller foreta en overraskende bevegelse kan en tryllekunstner avlede vår oppmerksomhet fullstendig og f.eks. å slippe en sigarett i fanget.

Over halvparten så ikke sigaretten falle

Gustav Kuhn og hans forskergruppe viste sigarettrikset for 46 forsøkspersoner og registrerte reaksjonen deres.

Over halvparten av dem fortalte etterpå at de ikke hadde sett tryllekunstneren slippe sigaretten. Forskerne filmet tilskuerne mens de så trikset, og det avslørte et overraskende fenomen.

En tryllekunstner utnytter hjernens begrensning

To av testdeltakerne fortalte at de ikke så sigaretten forsvinne selv om de faktisk hadde stirret rett på den da den falt.

Hvorfor så de det ikke? Forklaringen er ifølge forskerne at vi ikke er bevisst alt vi ser. Det skyldes at hjernen bare har kapasitet til å registrere en brøkdel av det som skjer omkring oss – en begrensning som tryllekunstnere er eksperter i å utnytte.

Les mer om hvordan du blir lurt

En tryllekunstner får deg til at tro at du ser noe annet enn det som egentlig skjer. Men det er mange andre måter du kan bli lurt på. Les mer her: