Du kan trene opp hjernen
Hjernen

Du kan trene deg smartere.

© Anker Tiedemann & Shutterstock

Test din hjerne: Visuell intelligens

Hjernen din kan skape tredimensjonale bilder som du kan vri og vende på i hodet uten å måtte åpne et øye eller løfte en finger. Og det krever ikke annet enn lek å trene den utrolige mentale evnen.

5. juli 2018 av Andreas Andersen & Christian Juul

Hjernen din kan se inn i fremtiden. Når du ser på en sykkel, kan du forutsi at en dytt på pedalene vil få tannhjulet til å trekke i kjeden og få hjulet til å gå rundt.

Og når du står i hjembyen din, kan du forutsi hvilke bygninger du vil se når du kommer rundt hjørnet.

Årsaken er at du kombinerer synsinntrykk med erfaringer og skaper nye bilder i hodet som simulerer pedalenes bevegelse eller samler seg til et kart over hjembyen.

Evnen kalles visuell intelligens, og du kan teste din egen her: 

W3Schools

Lek trener hjernen

Hvis din visuelle intelligens halter, har vi gode nyheter til deg. Du kan trene deg skarpere, og det krever ikke annet enn lek. 

Amerikanske forskere testet de visuelle evnene hos barn før og etter at de hadde bygget bestemte figurer med noen klosser.

Etter treningen klarte barna seg bedre i testen, og forklaringen ser ut til å være økt aktivitet i bl.a. lillehjernen. 

Du kan komme i gang med treningen med Illustrert Vitenskaps nye serie Hjernetreneren, som full av morsomme oppgaver og spennende vitenskap.

Hvis du bestiller et abonnement akkurat nå, får du et godt tilbud: To utgaver av Illustrert Vitenskap og en elegant trådløs Bluetooth-høyttaler for bare 49,50 kr.

Forskere hacker din fantasi

Når du skaper et mentalt bilde av en kloss, bruker du mange av de samme hjernecellene som hvis du faktisk så klossen foran deg. 

Det har japanske forskere nå utnyttet til å lese forsøkspersonenes tanker.

Personene ble hjerneskannet mens de så på bilder, og forskerne skapte deretter et program som kunne gjenskape bildene kun ut fra hjerneaktiviteten.

Deretter skulle personene tenke på enkle geometriske figurer. Programmet leste nå det indre bildet ved hjelp av hjerneskanningen – og traff blink 83 prosent av gangene.

Test din IQ her:

Illustrert Vitenskap står trolig bak nettets mest nøyaktige og vitenskapelig holdbare IQ-test - utviklet på bakgrunn av den universelt anerkjente WAIS-III testen (Wechsler Adult Intelligence Scale III).

Dette er det nærmeste du kan komme en nøyaktig måling av IQ-en.

>> TA IQ-TEST HER!

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: