Tenåringer blir høye av sosiale medier

Tenåringshjernene koker når de får anerkjennelse på sosiale medier. Forskerne ser de samme utslagene i hjernen som når man vinner penger eller spiser sjokolade.

teenagere likes

De ivrigste tenåringene bruker sosiale medier i over tre timer om dagen.

Forskere fra University of California, UCLA, har nå oppdaget at den massive bruken av sosiale medier som Instagram og Facebook endrer på måten tenåringer omgås hverandre – og at det har en effekt på hjernene deres.

Aktiverer områder i hjernen

Ved hjelp av MR-skanninger kunne forskerne se hvordan tenåringenes hjerner reagerer på blant annet et stort antall «likes» på egne bilder.

32 forsøksdeltakere mellom 13 og 18 år fikk vist 148 bilder fra Instagram, 40 av dem var deres egne. Hvert bilde hadde markert hvor mange likes det hadde fått.

Hjernen belønnes med likes

Når tenåringene så egne bilder med mange likes, lyste hjerneområdet nucleus accumbens opp:

Foto: Lauren Sherman/UCLA

Området er en del av hjernens belønningssystem, og det er samme område som påvirkes når vi spiser sjokolade eller vinner penger på et kasino.

Likes skaper likes

Forskerne så også nærmere på et område som kalles den sosiale hjernen. Det var tydelig at deltakerne foretrakk bilder som hadde mange likes fra før.

– Tenåringer reagerer annerledes på informasjon når de opplever at andre har godkjente det, selv om det dreier seg om fremmede, sier forskningsleder Lauren Sherman fra UCLA.