Tenåring

5 grunner til at tenåringer er klin umulige

Når tenåringer blir rasende over småting eller ikke er til å få opp morgenen – så er det faktisk fordi de ikke er helt som de skal i hodet.

1. Morgentretthet skyldes surr i den indre klokken

Forskning viser at tenåringers indre klokke er stilt omtrent to timer frem, og derfor føler de faktisk at klokken bare er 05 når de blir vekket kl. 07.

Dessuten er det vanskeligere for tenåringer å sovne om kvelden enn det er for voksne ettersom de er mer følsomme overfor lys, som demper produksjonen av søvnhormonet melatonin.

2. Selv små oppgaver stresser en tenåring

Unge tenåringer bruker hele hjernen for å utføre selv små oppgaver, mens hos voksne konsentrerer hjernen sin aktivitet på færre områder. Med alderen blir vil altså flinkere til å fokusere og klarer å konsentrere oss om én ting om gangen.

Tankemylderet hos de helt unge tenåringene betyr at de ikke kan konsentrere seg om f.eks. leksene. Dessuten viser en undersøkelse at konsentrasjonsproblemene er størst hos dem som har mobilen i hånden konstant eller sover med den på nattbordet.

3. Unge blir høye av å vinne

Mange tenåringer skulker skolen fordi de heller vil henge med vennene. Forklaringen på skulkingen er bl.a. at hjernen deres i større grad enn voksnes higer etter å få stimulert belønningssenteret.

For eksempel taper tenåringer mye mer i pengespill enn voksne fordi de unge oftere går etter den store gevinsten. De unges belønningstrip og nærmest ludomaniske oppførsel skyldes sannsynligvis at belønningssenteret er hyperaktivt og altså lettere å aktivere, og dermed blir tenåringen "høy".

4. Uferdig hjerne skaper forvirring

De glemmer avtaler og kommer konstant for sent. Men forvirringen skyldes at den fremre pannelappen – den prefrontale cortex – hos tenåringer ennå ikke er ferdigutviklet.

Strategisk planlegging kontrolleres nettopp av pannelappen, og et forsøk har vist at jo eldre unge mennesker blir, desto flinkere blir de til å strukturere og planlegge. Forbedringen i evnen til å planlegge fortsetter frem til midten av 20-årene, når den fremre pannelappen er fullt utviklet.

5. Utilregnelighet skyldes løs forbindelse

Når tenåringen flipper helt ut over småting, bør den voksne kanskje slå kaldt vann i blodet på ham eller henne. De unge er nemlig ikke i stand til å reagere normalt ennå.

Det er et lite område dypt inne i hjernen som kalles amygdala og som håndterer følelsene våre. Amygdala er fullt utviklet allerede fra barndommen og oppretter en forbindelse til pannelappen, som modnes noe senere. Kontakten mellom de to områdene i hjernen er dårlig, og tenåringen har derfor vanskelig for å avstemme følelsene sine og reagere normalt.

Samme fenomen ses hos psykopater. De er – i likhet med tenåringer – ofte ikke i stand til å føle skam, ha dårlig samvittighet eller vise medfølelse.

Dessuten er tenåringer elendige når det gjelder å tolke folks følelser. En bekymret mine fra en forelder oppfattes derfor som f.eks. sinne i stedet for bekymring. Resultatet blir at tenåringer besvarer den voksnes bekymring med raseriutbrudd.