Studenter kobler hjernene sine på internett

To afrikanske studenter har koblet hjernene sine til internett og sett sine armbevegelser manifestere seg på skjermen. Snart kan du styre ovnen og telefonen med tankene.

Brainternet

I fremtiden kan du surfe på internett ved tankens kraft. Den første hjernen er allerede koblet på.

© Shutterstock

Forestill deg at du er på vei hjem fra jobben. Du låser opp bilen, skrur på ovnen hjemme og sender en sms til kjæresten din om at du er på vei. Alt sammen skjer ved tankens kraft.

Det høres ut som science fiction, men faktisk er det ikke langt unna.

For første gang har noen klart å koble en menneskehjerne direkte på internett. Og ideen kommer fra to studenter fra University of the Witwatersrandi Johannesburg i Sør-Afrika.

Livestreamer hjernebølger til nettet

Prosjektet heter Brainternet og foregår ved at forsøkspersoner blir utstyrt med et EEG-apparat, som måler hjernebølger, montert på hodet og en liten datamaskin med internettilgang. De to enhetene livestreamer aktiviteten i forsøkspersonens hjerne til et nettsted der forskerne og andre interesserte kan følge med.

Resultatet er en masse streker på en skjerm. Med intelligent programvare, som kan avkode sammenhengen mellom hjerneaktivitet og bevegelser, er det mulig å se når forsøkspersonene for eksempel løfter en arm.

Se hvordan de to studentene med enkel teknologi livestreamer sin hjerneaktivitet på internett.

Snart kan du styre alt mulig med tankens kraft

Resultatet er oppnådd med utstyr som kan kjøpes for et par tusen kroner på nettet samt massevis av oppfinnsomhet.

Når studenter kan få til dette med så enkle midler, må vi spørre oss hva som vil skje når IT-giganter som Google og Apple rykker inn på området.

Spørsmålet er ikke «om», men «når» mer avanserte programmer kan avlese din hjerneaktivitet i detalj, slik at du kan styre alle slags tekniske innretninger, som telefon, ovn eller bil.