Søvnmangel får hjernen til at æde sig selv
Søvn

Immunceller i hjernen kan bli overbelastet hvis de ikke får nok søvn, viser ny forskning.

© Shutterstock

Søvnmangel får hjernen til å spise seg selv

Hvis du ikke sover, begynner celler å spise av hjernens forbindelser. Ny forskning viser hvor galt det kan gå når du ikke får nattesøvnen din.

2. juni 2017 av Rikke Jeppesen

Hver natt, mens du svever i drømmeland, foregår et storstilt opprydningsarbeid under topplokket ditt. 

Spesielle immunceller har storrengjøring i hjernen. De tømmer ut i avfallsstoffer og luker ut unødvendige forbindelser. Og hvis ikke du får nok søvn, blir det kaos i ryddearbeidet. Det har italienske forskere nettopp oppdaget.

Mus holdt våkne i fem dager

Særlig to celletyper er viktige for at hjernen kan rense seg selv om natten: Astrocytter luker i hjernens gamle forbindelser, mens mikroglia-celler støvsuger avfallsstoffer fra gamle og døde celler.

Forskerne undersøkte bl.a. hjernen i tre grupper av mus. Den første gruppen sov så lenge de ville. En annen gruppe ble holdt våkne i åtte timer for å etterligne det som skjer når vi mister søvn i en periode. En tredje gruppe ble utsatt for kronisk søvnmangel og frarøvet søvn i hele fem dager.

Søvnmangel fører til demens   

Begge typene av ryddeceller reagerte på søvnmangelen. Hos mus som fikk nok søvn, var astrocyttene aktive i 6 prosent av hjernens synapser (de punkter der hjernecellene møtes). 

Mus som fikk noe søvn, hadde aktive astrocytter i 8 prosent av synapsene, mens kronisk søvnmangel førte til at cellene drev sin lukevirksomhet i hele 13,5 prosent av dem.

Det mest bekymringsverdige var at de musene som ble utsatt for kronisk søvnmangel, hadde mer aktive mikroglia-celler – og det har forskere lenge koblet til en rekke hjernesykdommer, bl.a. alzheimer.

Test din egen intelligens

Illustrert Vitenskap står trolig bak nettets mest presise og vitenskapelig validerte IQ-test - utviklet på bakgrunn av den universelt anerkjente WAIS-III testen (Wechsler Adult Intelligence Scale III).

Dette er det nærmeste du kan komme en nøyaktig måling av IQ-en din.

>> TA EN GRATIS IQ-TEST HER!  

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: