Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Søvngænger

Hvorfor er det noen som går i søvne?

Søvngjengeri er den sære tilstanden hvor folk kan finne på å ommøblere, kle på seg og lage mat – mens de sover. Hva skyldes det?

Omkring fem prosent av befolkningen har opplevd å gå i søvne som barn, men hos de fleste opphører de nattlige turene helt av seg selv når de blir voksne.

En typisk søvngjenger setter seg opp i sengen midt under den dype, drømmeløse søvnen. Mens de ennå sover og er ubevisste, kan de gå rundt i flere minutter og snakke.

Noen ganger kan søvngjengere utføre kompliserte handlinger som å ommøblere stuen, kle på seg og lage mat, og i 2005 var det en britisk jente som til og med krabbet ut på en kran.

Oftest ender det med at søvngjengeren legger seg igjen og sover videre. Når de våkner neste morgen, kan de vanligvis ikke huske noen ting av episoden.

Søvnunderskudd, forsinket utvikling og angst

Hos voksne opptrer fenomenet særlig i perioder med søvnunderskudd. En av de beste måtene å kurere søvngjengeri på er derfor å sove godt og mye.

Noen forskere har knyttet søvngjengeri hos barn til en forsinket utvikling av sentralnervesystemet, mens det vanligvis hos voksne helst er blitt forbundet med psykiatriske lidelser som schizofreni og angst.

Andre undersøkelser igjen tyder dessuten uten på at migreneplagede personer oftere går i søvne enn andre. Men det er altså snakk om individuelle undersøkelser som ikke gir noe totalbilde, så i realiteten kan ikke forskerne egentlig forklare hva som er årsakene til at man går i søvne.

Les også:

Hjernen

Forskere jakter på kuren mot migrene

13 minutter
Kroppen

Kroppstemperaturen din er ikke lenger 37 grader

3 minutter
Tired man at work
Hjernen

Dårlig søvn fortærer hjernen

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-postadresse

Skriv inn passord

Vi har sendt en e-post til med en kode
Feil: Skriv inn kode

Nytt passord

Passord er påkrevd
Vis Skjul