Slik leser du best til eksamen

Sov deg til toppkarakterer og hold fingrene fra Facebook. Her er Illustrert Vitenskaps triks til ideelle eksamensforberedelser.

1. Få nok søvn

© Shutterstock

Søvn er helt uunnværlig for hjernen, som danner og forsterker viktige forbindelser mens du svever i drømmeland. Dessuten rensker den opp i avfallsstoffer.

I 2014 viste amerikanske forskere at søvnmangel kan få hjernen til å skrumpe – særlig i pannelappen, som er viktig for blant annet konsentrasjon, hukommelse og problemløsning.

2. Ta pauser

Forskere kaller det «cramming» når studenter overbelaster dem selv ved å lese et enormt pensum på veldig kort tid før en eksamen. Det lønner seg ikke.

Hjernen trenger pauser for å lagre ny kunnskap, og studier viser at hjernecellene lærer raskere og beholder kunnskapen lenger hvis du leser strukturert og med pauser over en lengre periode.

3. Test deg selv

Studenter som hele tiden tester kunnskapen sin, klarer seg bedre på eksamen enn de som bare leser pensum en eller flere ganger.

Du kan også innprente deg stoffet ved å fortelle venner eller familie om det du har lest – på den måten tvinger du deg selv til å forstå pensum så godt at du kan forklare det til andre på en forståelig måte.

4. Legg vekk mobilen

Studenter som multitasker mens de lærer, presterer dårligere. Det har flere studier dokumentert.

Hvis du skriver meldinger, sjekker e-post, er på Facebook og Twitter mens du leser, bruker hjernen hele tiden energi på å skifte fokus i stedet for å lære.

Multitasking kan dessuten fremkalle stresshormoner som kortisol og adrenalin, slik at du får problemer med å tenke klart.