Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slik leser du best til eksamen

Sov deg deg fram til toppkarakterer og hold deg unna Facebook, som pumper hjernen full av stresshormoner. Her er Illustrert Vitenskaps guide til ideelle eksamensforberedelser.

1. Få nok søvn

© Shutterstock

Søvn er helt uunnværlig for hjernen, som danner og forsterker viktige forbindelser mens du svever i drømmeland. Dessuten rensker den opp i avfallsstoffer.

I 2014 viste amerikanske forskere at søvnmangel kan få hjernen til å skrumpe – særlig i pannelappen, som er viktig for blant annet konsentrasjon, hukommelse og problemløsning.

2. Ta pauser

Forskere kaller det «cramming» når studenter overbelaster dem selv ved å lese et enormt pensum på veldig kort tid før en eksamen. Det lønner seg ikke.

Hjernen trenger pauser for å lagre ny kunnskap, og studier viser at hjernecellene lærer raskere og beholder kunnskapen lenger hvis du leser strukturert og med pauser over en lengre periode.

3. Test deg selv

Studenter som hele tiden tester kunnskapen sin, klarer seg bedre på eksamen enn de som bare leser pensum en eller flere ganger.

Du kan også innprente deg stoffet ved å fortelle venner eller familie om det du har lest – på den måten tvinger du deg selv til å forstå pensum så godt at du kan forklare det til andre på en forståelig måte.

4. Legg vekk mobilen

Studenter som multitasker mens de lærer, presterer dårligere. Det har flere studier dokumentert.

Hvis du skriver meldinger, sjekker e-post, er på Facebook og Twitter mens du leser, bruker hjernen hele tiden energi på å skifte fokus i stedet for å lære.

Multitasking kan dessuten fremkalle stresshormoner som kortisol og adrenalin, slik at du får problemer med å tenke klart.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul