Samtale gjør det vanskelig å holde øyekontakt

Hvis du strever med å holde på øyekontakten under samtaler, kan forklaringen være at hjernen jobber på høytrykk. Det viser en studie fra Japan.

Øjenkontakt top

Øynene dine flakker rundt i lokalet, selv om du vet at det er uhøflig overfor den personen du står og snakker med.

For mange av oss er det en indre kamp å holde på øyekontakten med de vi snakker med over tid.

Og nå har en gruppe forskere fra Kyoto-universitetet i Japan funnet tegn på at det verken skyldes uhøflighet eller sjenanse, men at hjernen arbeider på høytrykk.

Vanskelig å finne nye ord

Forskerne presenterte 26 deltakere for en rekke animerte ansikter mens de gjennomgikk en test der de skulle vise at de kunne assosiere mellom ulike ord.

Forskerne oppdaget at deltakerne hadde større problemer med å finne sammenheng mellom ord når de hadde øyekontakt med ansiktene.

– Det antyder at det er en sammenheng mellom de to prosessene, skriver forskerne i studien.

Samme ressurser i hjernen

Ifølge forskerne viser resultatet at hjernen vår må håndtere mer informasjon enn den klarer når vi skal holde øyekontakt og snakke samtidig.

Det er sannsynligvis fordi det å finne ord og holde øyekontakt bruker de samme ressursene i hjernen.

Får deg til å hallusinere

Selv om det er en liten studie som krever oppfølgning, er det ikke første gang forskning tyder på at øyekontakt gjør hjernen forvirret.

Så sent som i fjor demonstrerte en italiensk forsker at 10 minutter med intens øyekontakt fikk forsøksdeltakere til å se hallusinasjoner av monstre, slektninger og egne ansikter.