Pixabay
Overgangsalderen

Overgangsalderen skaper kaos i kvinnens hjerne

De dramatiske hormonendringene som alle kvinner går gjennom i overgangsalderen, lager nesten like mye kaos i hjernen som hos en forvirret tenåring.

Humørsvingninger, hetetokter og søvnvansker. Det krever sin kvinne å komme gjennom overgangsalderen.

Men de hormonendringene som setter inn i alderen 45–55 år, går også utover hukommelsen.

Hjerneskanninger dokumenterer at når kvinner når overgangsalderen, endres aktiviteten i hjernens senter for læring og hukommelse: hippocampus.

Fall i østrogen

Årsaken til forandringene i hjernen er fallet i mengden av det kvinnelige kjønnshormonet, østrogen, i kroppen.

Østrogen fremmer dannelsen av synapser i hjernen og av støttecellene i hippocampus som hjelper til med kommunikasjon og lagring av informasjon.

Når eggstokkene slutter å modne og skille ut egg, dannes det mindre østrogen, og det avsporer hukommelseskretsløpet.

Konsekvensen for kvinner i overgangsalderen er derfor dels problemer med å lære nye ting og dels plutselige hull i hukommelsen.

Menn glemmer også

Glemsomhet er ikke forbeholdt kvinner. Det er en helt naturlig følge av at hjernen forandrer seg etter hvert som vi blir eldre.

Forskjellen på menn og kvinner er at mens menn går gjennom en gradvis forringelse av hukommelsen, opplever kvinner en brå oppbremsing når de når overgangsalderen.

Ikke alle påvirkes

Ikke alle kvinner opplever dette. Omtrent en tredjedel av kvinner i overgangsalderen har ikke problemer med å huske.

Forskerne vet ennå ikke grunnen, men den kan være at hjernen til disse kvinnene kan ta opp østrogen fra andre kilder, for eksempel kroppsfett, eller ved å omdanne testosteron.