L. Weinhard/EMBL Rome

Nyttige celler fikser hjernens nettverk

70 prosent av hjernecellene dine er såkalte gliaceller, som rydder opp når nervecellene trenger det. Og nå vet forskerne hvordan prosessen foregår.

De såkalte gliacellene utgjør 70 prosent av cellene i hjernen, men forskerne blir fortsatt overrasket over hvordan de fungerer.

Nå har nevrologer for første gang klart å se hvordan en spesiell type gliaceller, som kalles mikrogliaceller, arbeider.

Nerveceller ber om hjelp

En forskergruppe fra European Molecular Biology Laboratory i Roma og Heidelberg har knipset mikroskopbilder av hvordan de inter­agerer med nervecellene.

Forskerne visste at mikrogliacellene sluker nerveforbindelser som er slitt. Til gjengjeld visste de ikke hvordan cellene blir aktivert.

De nye mikroskopbildene viser at nervecellene selv ber mikrogliacellene om hjelp. Det skjer ved at det fra nervenes synapser, altså kontaktleddene mellom nervecellene, gror tynne utvekster, såkalte filopoda, ut mot mikrogliacellene. Og de er invitasjoner til å gå i gang.

Celler er vaktmestere

Mikrogliacellene spiser ikke nødvendigvis nerveforbindelsene helt, men nøyer seg ofte med å ta biter av dem.

Forskerne mener at det gjør de slitte synapsene sterkere, og på den måten er mikroglia­cellene ikke bare renovasjonsarbeidere – de fungerer også som vaktmestere som oppdaterer forbindelsene i hjernens nettverk.