© Pete Souza via Wikimedia Commons

Ny forskning: Venstrehendte er bedre i matematikk

Hvis du kaster med venstre hånd, er hjernen din kanskje bedre til å løse vanskelige matematikk-oppgaver enn de som bruker høyre. Det viser en stor studie av italienske skolebarn.

23. juni 2017 av Rikke Jeppesen

Marie Curie, Nikola Tesla, Bill Gates og Barack Obama skriver med venstre hånd.

Forskere har i mange år forsøkt å finne ut om hvilken hånd vi bruker, sier noe om intelligens. Og nå viser en ny studie av mer enn 2300 skolebarn at venstrehendte har en fordel i kompliserte matematikk-oppgaver.

Venstrehendte har en annen hjerne

Den hånden du foretrekker, sier noe om hvordan hjernen sin er innrettet. Høyre hjernehalvdel styrer venstre side av kroppen, så forskere ha lenge hatt en teori om at venstrehendte – i gjennomsnitt – har en mer utviklet høyre hjernehalvdel.

Høyre halvdel tenker særlig romlig og helhetsorientert. Og forskning har også vist at bjelken som forbinder de to hjernehalvdelene, ofte er større hos venstrehendte, noe som tyder på at de har flere og bedre forbindelser mellom dem.

Best å kunne skifte hånd

I den italienske studien ga forskerne barna matematikk-oppgaver av ulik art og vanskelighetsgrad. De som løste dem med venstre hånd, klarte vanskelige oppgaver bedre, for eksempel å koble en funksjon sammen med et datasett.

Sammenhengen var særlig tydelig hos guttene, mens det ikke var forskjell på håndteringen av enkle regneoppgaver.

Forskerne oppdaget også de elevene som er veldig avhengige av den ene hånda, og for eksempel bruker høyre hånd til alt, klarte seg dårligere enn de som bare var moderat høyre- eller venstrehendte. 

Test din egen intelligens

Illustrert Vitenskap står trolig bak nettets mest presise og vitenskapelig validerte IQ-test - utviklet på bakgrunn av den universelt anerkjente WAIS-III testen (Wechsler Adult Intelligence Scale III).

Dette er det nærmeste du kan komme en nøyaktig måling av IQ-en din.

>> TA EN GRATIS IQ-TEST HER!

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: