Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Pete Souza via Wikimedia Commons
Mennesket - Hjernen

Ny forskning: Venstrehendte er bedre i matematikk

Hvis du kaster med venstre hånd, er hjernen din kanskje bedre til å løse vanskelige matematikk-oppgaver enn de som bruker høyre. Det viser en stor studie av italienske skolebarn.

Marie Curie, Nikola Tesla, Bill Gates og Barack Obama skriver med venstre hånd.

Forskere har i mange år forsøkt å finne ut om hvilken hånd vi bruker, sier noe om intelligens. Og nå viser en ny studie av mer enn 2300 skolebarn at venstrehendte har en fordel i kompliserte matematikk-oppgaver.

Venstrehendte har en annen hjerne

Den hånden du foretrekker, sier noe om hvordan hjernen sin er innrettet. Høyre hjernehalvdel styrer venstre side av kroppen, så forskere ha lenge hatt en teori om at venstrehendte – i gjennomsnitt – har en mer utviklet høyre hjernehalvdel.

Høyre halvdel tenker særlig romlig og helhetsorientert. Og forskning har også vist at bjelken som forbinder de to hjernehalvdelene, ofte er større hos venstrehendte, noe som tyder på at de har flere og bedre forbindelser mellom dem.

Best å kunne skifte hånd

I den italienske studien ga forskerne barna matematikk-oppgaver av ulik art og vanskelighetsgrad. De som løste dem med venstre hånd, klarte vanskelige oppgaver bedre, for eksempel å koble en funksjon sammen med et datasett.

Sammenhengen var særlig tydelig hos guttene, mens det ikke var forskjell på håndteringen av enkle regneoppgaver.

Forskerne oppdaget også de elevene som er veldig avhengige av den ene hånda, og for eksempel bruker høyre hånd til alt, klarte seg dårligere enn de som bare var moderat høyre- eller venstrehendte.

Les også:

Obama
Hjernen

5 grunner til at venstrehendte er best

0 minutter
Right or left
Hjernen

Venstre og høyre er mot naturen

4 minutter
Hjernen

Ny forskning: Venstrehendte er bedre i matematikk

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul