Flere millioner mennesker opplever hvert år akutt og langvarig søvnmangel.
Og selv om vi i flere tiår har kjent til hjernens fire søvnstadier, blant annet REM-søvnen, er det fortsatt ganske begrenset hva vi vet om hjernens aktivitet før vi sovner– i hvert fall inntil nå.
Fra 4 til 19 stadier
I en studie fra Århus Universitet og Oxford University har forskere hjerneskannet 57 mennesker mens de sovnet og mens de sov.
Resultatene viser at hjernen faktisk gjennomgår hele 19 stadier fra våken tilstand til dyp søvn, og at de fleste foregår under søvnfase N1, der man glir over i søvnen.
Det gir et mye mer detaljert bilde av menneskets søvnsyklus, og det åpner opp for en bedre forståelse av problemene med å sovne.
Men ikke nok med det.
Forskere kan påvirke søvnmønsteret
Ut fra hjerneskanningene har forskerne skapt en datasimulering av hjernen og hjerneaktiviteten under søvn, og her har de funnet ut at det er mulig å påvirke hjernens søvnmønster.
Forskerne kan vekke simuleringen fra dyp søvn ved bare å stimulere bestemt steder. Og hvis den virkelige hjernen har samme respons, åpner oppdagelsen opp for nye behandlingsmetoder mot søvnløshet.
For hvis forskere kan vekke hjernen fra dyp, kan de i teorien også sende hjernen i dyp søvn ved å påvirke bestemte områder med en strømimpuls.
For å teste hjernesimulatoren vil forskerne nå teste oppdagelsen på aper.