Meditasjon kan endre hjernen din

Ny forskning viser at meditasjon kan styrke konsentrasjonsevnen, redusere stress og skape fysiske endringer i hjernen. Og ulike former for meditasjon har ulik effekt.

Meditasjon

Regelmessig meditasjon kan endre strukturen i hjernen din, styrke konsentrasjonsevnen og senke stressnivået ditt.

© Shutterstock

Meditasjon har vært praktisert i ulike former i Østen i tusenvis av år og begynte å spre seg til Vesten på 1960-tallet. Siden den gang har forskere undersøkt hva meditasjon egentlig gjør med sinn, hjerne og kropp.

Nå viser ny forskning at regelmessig meditasjonstrening kan styrke konsentrasjonsevnen, senke stressnivået og endre den fysiske strukturen i hjernen din.

MR-skanning avslører fysiske endringer

Forskerne undersøkte 600 mennesker som ble delt i tre grupper. Hver gruppe fikk opplæring i en meditasjonsform som de skulle praktisere 30 minutter om dagen, seks dager i uken i 3 måneder.

MR-skanninger viste at hjernen endret struktur, og at endringene hang sammen med hvilken type meditasjon de hadde drevet.

Den første gruppen brukte mindfulness-meditasjon, og her så forskerne en økning i antallet nevroner i den prefrontale cortex – den forreste delen av pannelappen – som vi blant annet bruker når vi prøver å forstå og løse problemer.

Meditasjon senker stressnivået

De to andre gruppene brukte pusteøvelser samt ulike øvelser for å styrke selvfølelsen.

Her så forskerne endringer i det limbiske systemet, det hjerneområde som er forbundet med følelsesmessig regulering.

Blodprøver viste dessuten at nivået av stresshormonet kortisol hadde falt med 51 prosent.

Hjernen

Den prefrontale cortex vokste under mindfulness-meditasjon, mens det limbiske system vokste hos de grupper som gjennomførte øvelser som skulle styrke selvfølelsen.

© Shutterstock // Illustrert Vitenskap