Løping styrker hjernen

Løpetrening kan ha en positiv effekt på hjernen og kanskje utsette sykdommer som Alzheimers. Det viser en ny studie fra USA.

Vand topbillede

Det er sunt å løpe – det vet de fleste.

Og nå har en gruppe amerikanske forskere funnet enda en god grunn til å knytte på seg joggeskoene.

De har oppdaget at løping kan ha den samme positive effekten på hjernen som hvis du for eksempel spiller et instrument.

Påvirker hjernen

Studien bygger på hjerneskanninger av en gruppe mannlige terrengløpere i alderen fra 18 til 25 år og en gruppe ikke-løpere i samme aldersgruppe.

Begge de to gruppene hadde like mye utdanning. Men løperne hadde mye bedre forbindelser mellom de ulike områdene i hjernen – blant annet i pannelappene, som står for planlegging og beslutninger.

Forskerne vet fortsatt ikke hvorfor. Men de mener det repetitive elementet i både løping og for eksempel pianospilling er et element.

– Løping involverer faktisk ganske mange komplekse kognitive prosesser, og det kan ha en effekt på hjernen, forteller forsker David Raichlen fra University of Arizona.

Kan redusere risiko for Alzheimers

Studien er basert på bare 22 deltakere og krever oppfølging, men den legger seg i kjølvannet av en rekke tidligere studier som viser at fysisk aktivitet har en positiv effekt på hjernen.

De fleste studiene har imidlertid tatt for seg eldre personer.

Og her skiller den nye studien seg ut, mener Raichlen. Han håper den kan bidra til forebygging av for eksempel Alzheimers.

– Spørsmålet er om trening i ung alder kan gi større motstandskraft mot sykdommer og aldring.

TEST din egen IQ her:

Illustrert Vitenskap står trolig bak nettets mest nøyaktige og vitenskapelig validerte IQ-test - utviklet på bakgrunn av den universelt anerkjente WAIS-III testen (Wechsler Adult Intelligence Scale III).

Dette er det nærmeste du kan komme en nøyaktig måling av IQ-en din.

IQ-TEST: Test IQ-en i Illustrert Vitenskaps store IQ-test

IQ-TEST EMBED