Løgner er vanedannende
Små løgner er vanedannende og kan ende med at du blir avhengig. Ny forskning viser at du kan venne hjernen til å lyve uten å få dårlig samvittighet.

Forskning viser at regelmessige små løgner lammer din moralske selvvurdering.
Den ene løgnen fører til den andre, sier man. Og nå viser det seg at det er en biologisk forklaring på at mennesker som forteller små hvite løgner, lett kan utvikle seg til å lyve om større og mye mer alvorlige ting.
Nye forskningsresultater fra University College London viser at gjentatt løgner gjør hjernen immun overfor den dårlige samvittighet som ellers hindrer oss i å lyve.
Løgner lammer følelsene
Under forsøket ble hjernene til 80 frivillige personer i alderen 18-65 MR-skannet. Det viste at første gang forsøkspersonen løy, var det stor aktivitet i amygdala – den delen av hjernen som bearbeider dårlige eller ubehagelige følelsesmessige erfaringer.
Men etter hvert som løgnene ble flere og hyppigere, ble aktiviteten i amygdala gradvis mindre. Det viser at man bryr seg mindre og mindre om konsekvensene av det man gjør for hver løgn man forteller.
Hvite løgner spinner ut av kontroll
Den manglende samvittigheten gjør det enklere å lyve, og det kan eskalere raskt. Til statnews.com understreker Neil Garrett, som er forsker i kognitiv nevrovitenskap ved Princeton University, faren ved å stadig komme med små løgner.
Han mener forsøket viser hvordan små hverdagsløgner raskt kan bli alvorlige. Små unøyaktigheter i selvangivelsen kan utvikle seg gradvis til større bedragerisaker, og hvite løgner i parforholdet utvikler seg til mørke hemmeligheter.