Shutterstock

Lystgass: Latter som ødelegger ryggmargen

Kortvarig latter fra lystgasspatroner kan få langvarige konsekvenser. Lystgassmisbruk bryter ned ryggmargen og ødelegger hjernen. I verste fall blir misbrukeren kvalt.

Den euforiske følelsen og den morsomme svimmelheten har avtatt. Bare lattergasspatronene ligger tilbake på parkeringsplasser og i byens gater.

Dinitrogenmonoksid, N2O, eller lystgass finnes ikke bare hos tannlegen eller på sykehuset. Det er også drivgass i flasker med pisket krem: herfra kan gassen trykkes ut og inhaleres med et 1–2 minutters rus til følge.

Men prisen for den billige latteren kan være høy.

Dorte Fris Palmqvist, som er overlege ved Bispebjerg Hospital og ansvarlig for rusmidler ved Giftlinjen, snakker med misbrukere når skaden har skjedd. Derfor vet hun hva kroppen og hjernen utsettes for.

Lystgass kan gi koordinasjonsproblemer, føleforstyrrelser, problemer med å stå og gå, svekket hukommelse og latenstid ved tale. Dorte Fris Palmqvist

Hver gang lystgass inhaleres, mister hjernen tilgang til oksygen. I verste fall kveles den for alltid.

Det skjer imidlertid ofte i kombinasjon med andre bedøvende rusmidler eller alkohol. Det har skjedd tre ganger i Danmark siden 2016.

Flere steder i verden rapporteres det om personer som har tatt for mye lystgass – typisk i forbindelse med alkohol eller andre euforiserende stoffer – og har blitt kvalt av det.

Et utbredt problem

I 2011 mottok ikke Giftlinjen noen henvendelser om lystgass. I 2018 mottok de om lag 40, og i 2019 fikk de over 60, opplyser Palmqvist.

Men tallene for hvor mange unge i Danmark som prøver lystgass, er mye høyere.

17 prosent på videregående skole har prøvd å inhalere lystgass fra gasspatroner. Blant jentene er tallet 8 på allmennfag og 10 prosent på yrkesfag. Det viser en studie fra 2019.

Lystgass lammer hele kroppen

Den tunge gassen rammer lett hele kroppen.

Selv ved små og få inhaleringer vil kroppen oppleve forstyrrelser og endringer.

Baksiden av patronen: De akutte skadene

Kilde: The Room, helsedepartementet i New South Wales.

Lammer luftveiene

Hvis lystgass blir frigjort direkte i nesen eller munnen, kan det gi forfrysninger i halsen og munnen - og lamme luftveiene.

1

Fortrenger oksygenet

Lystgass kan gi pusteproblemer hvis det inhaleres av flere patroner av gangen. I verste fall ender det med kvelning fordi oksygenet blir fortrengt fra lungene.

2

Senker hjerterytmen

Hjertet kan oppleve en unormal, langsom hjerterytme. Blodtrykket kan dale, og hjertet kan stanse.

3

Deaktiverer vitalt vitamin

Lystgass deaktiverer B12-vitaminer vi har fått fra maten. Det gjør igjen at den samlede hemoglobinmengden – et protein i røde blodlegemer – i kroppen daler, og det oppstår blodmangel. Dette skjer imidlertid først ved gjentatt bruk.

4

Forvirringen er total

Lystgass kan ved inhalering medføre desorientering, hukommelsestap, blackouts, depresjonsfølelse, paranoia og hallusinasjoner.

5
©

Ryggmarg blir nedbrutt

Ved sykehusene og hos tannlegen er lystgassen typisk blandet med 50 prosent oksygen. Men den gassen som inhaleres fra patroner, er 100 prosent ren.

Et langvarig misbruk av lystgass gjør at den mengden B12-vitamin man har i kroppen, blir deaktivert. B12-vitaminmangel påvirker celledelingen, og da skjer det en såkalt demyelinisering av nervebanene – de mister hylsteret av fettstoffer.

Det kan man se på bildet under.

Lystgass ødelegger ryggmargen.

Til venstre ser vi en sunn og frisk ryggmarg. Til høyre ser vi ryggmargen til en 28 år gammel pasient. Ryggmargen er tydelig skadet av et høyt forbruk av lystgass. Billedet til høyre stammer fra en artikkel som ble publisert i det danske Ugeskrift For Læger i januar 2019.

© Shutterstock/Ugeskrift For Læge

Nervene våre har et naturlig fettlag som bidrar til at signaler fra hjernen ledes ut i resten av kroppen fra ryggmargen. Men fettlaget kan med N2O «gasses» i stykker.

Resultatet kan man se rett på ryggsøylen (bildet til høyre) ved hjelp av MR-skanninger, forteller Søren Bøgevig, som er overlege ved Giftlinjen:

«Et stort misbruk av lystgass gir tydelige signalendringer på MR-skanningen. Demyeliniseringen viser seg ved at den grå massen – ryggmargen – har en langstrakt oppklaring – som er mye lysere på skanningen.»

Han påpeker at det ryggmargen ved en sunn og frisk person hadde blitt ensrettet mørkegrå hele veien.

Der finnes en kur, men ...

Pasienten tok opp mot 100-200 gasspatroner - som den vi ser over - om dagen i to måneder før han ble lagt inn på sykehus, skriver Ugeskrift For Læger.

Det finnes ingen kur etter et lystgassmisbruk. Men pasienten ble behandlet med store mengder B12-vitamin, medisiner og gjenopptrening.

Legene vet fortsatt ikke hvor mye lystgass en person kan inhalere før ryggmargen brytes ned.

Les også om de farligste rusmidlene.