ImageSelect/Frank Willett

Lamme skriver med tankens kraft

I et nytt eksperiment klarte amerikanske forskere å avlese håndskriften fra en lam mann - direkte fra tankene hans. Den spesielle teknikken skal gjøre det enklere og raskere for lamme mennesker å kommunisere med omverdenen.

Mennesker som er lammet i hele kroppen, har fått mye lettere for å kommunisere med omverdenen takket være den såkalte BCI-teknologien.

Teknologien virker ved at elektroder leser av hjernens mønstre av elektriske impulser, før en datamaskin avkoder og oversetter dem til handling.

Dermed kan den lamme bare ved tankens kraft flytte en markør rundt på en skjerm og velge bokstaver.

Metoden har hittil gjort lamme i stand til å skrive med en hastighet på opptil 39 bokstaver i minuttet.

Såkalt BCI-teknologi gjør det mulig å taste bokstaver på en datamaskin med tankens kraft. Det går enda raskere når den leser av tenkt håndskrift.

© ImageSelect/Frank Willett

Forestilte seg en blyant

Nå kan det gjøres enda bedre. Forskere fra Stanford University i USA har gjennomført et nytt eksperiment med en pasient som var lammet fra halsen og ned etter en ryggmargsskade.

Forskerne satte inn mikroelektroder i hjernen hans i et område av hjernesenteret presentral gyrus, som kontrollerer hånd- og fingerbevegelser.

Deretter ba de ham om å forestille seg at han skrev bokstaver med en blyant.

En datamaskin med et selvlærende program ble «trent opp» til å gjenkjenne mønstrene av hjerneaktivitet og utføre de bevegelsene den lamme forestilte seg.

BCI er en forkortelse for Brain-Computer Interface og innebærer at hjernens elektriske impulser måles og fortolkes av en datamaskin.

Dermed kunne han ikke bare taste bokstaver, men skrive håndskrift på skjermen.

Datamaskinen tolket bokstavene korrekt i 95 prosent av tilfellene, og den lamme kunne nå skrive hele 66 bokstaver i minuttet.

Forskerne mener hastigheten med litt øvelse kan bli enda høyere.