Shutterstock
kvinne med hodepine

Kan hjerner føle noe?

Jeg har hørt at man ikke har noen følelse i hjernen som derfor kan opereres uten bedøvelse. Hvordan har det seg da at man av og til kan plages av hodepine?

Det stemmer at mennesket ikke har følereseptorer i selve hjernen. Derfor er det mulig å skjære i hjernevevet til en våken person uten at hun eller han merker noe. Men det er et stort antall følereseptorer både i hjernehinnen og selve kraniet, så det er nødvendig med bedøvelse for å komme inn i hjernen.

Når vi har hodepine, skyldes det vanligvis problemer utenfor hjernen, for eksempel i nakken, bihulene eller tennene. Men fordi all slags smerteopplevelse formidles via følenervene i det berørte området og til hjernen, er det først i hodet man blir oppmerksom på smerten. Det forholder seg altså slik at smertene ved for eksempel tannverk beveger seg fra tannen til hjernen, og det er derfor vi opplever dem som smerter i selve hjernen.

Ett unntak er imidlertid migrene som forårsakes av kraftige utvidelser av blodkarene i hjernen. Ved hjelp av følenerven i ansiktet, trigeminusnerven, føres smerten så å si opp til overflaten der den registreres som ubehag. Alvorlige sykdommer i hjernen som for eksempel kreft er bare i svært sjeldne tilfeller årsaken til følelsen av hodepine.