Test hjernen: tallforståelse

Er du flink med tall? Hvis ikke, er det fortsatt håp. Forskning viser at du kan trene deg til en skarpere hjerne – treningen får hjernecellene dine til å bygge seg om slik at de kan kommunisere bedre med hverandre. Og forskerne avslører at elektriske støt kan gjøre treningen enda mer effektiv.

Hjernen

Du kan trene deg smartere.

© Anker Tiedemann & Shutterstock

Dine matematiske evner ble avgjort allerede da du var liten.

Amerikanske forskere skannet hjernene hos en gruppe åtteåringer og kunne forutsi hvor gode de ble i matematikk seks år senere. De barna som hadde store tallsentre i hjernen, ble flinkere i matematikk.

Ta en rask test og se hvor god hjernen din er til å forstå tall.

Du kan trene hjernens tallsentre

Forskning viser imidlertid at du kan slippe unna skjebnen. I en kinesisk studieavslørte forskerne at du kan forbedre forbindelsene i tallsenteret ved å trene hjernen.

Kineserne trente med kulerammer, men andre regneoppgaver ser ut til å ha samme effekt.

Treningen gir flere og sterkere synapser – forbindelsene mellom hjernecellene – og det betyr markant bedre matematiske evner. Forsøkspersonene som trente, klarte seg 20 prosent bedre i tester enn andre.

Elektriske støt gjør deg bedre i matematikk

Forskerne har utviklet en teknikk som kan gjøre hjernetreningen enda mer effektiv.

Forsøkspersoner ble satt til å gjøre regnestykker i fem dager, og halvparten av personene fikk elektriske impulser inn i hjernen mens de øvde.

Impulsene forbedret læringen markant, og effekten fortsatte selv et halvt år senere.