Test din hjerne: Visuell intelligens

Hjernen din kan skape tredimensjonale bilder som du kan vri og vende på i hodet uten å måtte åpne et øye eller løfte en finger. Og det krever ikke annet enn lek å trene den utrolige mentale evnen.

Hjernen

Du kan trene deg smartere.

© Anker Tiedemann & Shutterstock

Hjernen din kan se inn i fremtiden. Når du ser på en sykkel, kan du forutsi at en dytt på pedalene vil få tannhjulet til å trekke i kjeden og få hjulet til å gå rundt.

Og når du står i hjembyen din, kan du forutsi hvilke bygninger du vil se når du kommer rundt hjørnet.

Årsaken er at du kombinerer synsinntrykk med erfaringer og skaper nye bilder i hodet som simulerer pedalenes bevegelse eller samler seg til et kart over hjembyen.

Evnen kalles visuell intelligens, og du kan teste din egen her:

Lek trener hjernen

Hvis din visuelle intelligens halter, har vi gode nyheter til deg. Du kan trene deg skarpere, og det krever ikke annet enn lek.

Amerikanske forskere testet de visuelle evnene hos barn før og etter at de hadde bygget bestemte figurer med noen klosser.

Etter treningen klarte barna seg bedre i testen, og forklaringen ser ut til å være økt aktivitet i bl.a. lillehjernen.

Forskere hacker din fantasi

Når du skaper et mentalt bilde av en kloss, bruker du mange av de samme hjernecellene som hvis du faktisk så klossen foran deg.

Det har japanske forskere nå utnyttet til å lese forsøkspersonenes tanker.

Personene ble hjerneskannet mens de så på bilder, og forskerne skapte deretter et program som kunne gjenskape bildene kun ut fra hjerneaktiviteten.

Deretter skulle personene tenke på enkle geometriske figurer. Programmet leste nå det indre bildet ved hjelp av hjerneskanningen – og traff blink 83 prosent av gangene.