Morsomme mennesker er mer intelligente

Har du lett for å få andre til å knekke sammen i latterkramper? Og var du kjent som klassens klovn på skolen? Det er i tilfelle fint. Da er du høyst sannsynlig mer intelligent enn de fleste.

Flere undersøkelser viser en sammenheng mellom humor og høy intelligens.

© Shutterstock

Albert Einstein var etter det ryktene forteller, litt av en skøyer som, i tillegg til å legge fram relativitetsteorier og knekke koder for universet, også kunne servere en skikkelig god vits.

Det samme er fysikeren Stephen Hawking, som blant annet har uttalt følgende om sine store vitenskapelige AHA-opplevelser:

”Jeg vil ikke sammenligne det med sex, men det varer lenger.”

De morsomme er de klokeste

Og det er langt fra tilfeldig. Ifølge en rekke undersøkelser finnes det nemlig en klar sammenheng mellom humor og høy intelligens.

Det var blant annet konklusjonen i en undersøkelse fra 2011, der forskere fra University of New Mexico bad 400 universitetsstudenter om å skrive tekster til en rekke tegneserier.

De tekstene som etterpå ble valgt ut som de morsomste, var skrevet av studenter som også scoret høyest i en generell intelligenstest.

Komikere har høyere IQ

En annen undersøkelse helt tilbake fra 1970 viste at mennesker som lever av å få andre til å le - komikere - generelt har høyere IQ enn resten av befolkningen.

Mens en gjennomsnittlig IQ ligger på mellom 90 og 110, hadde de mannlige komikerne i gjennomsnitt en IQ på 138 og de kvinnelige en IQ på 126.

Og ikke nok med det. Komikerne er også overlegne når det gjelder utfoldelser på det kreavtive plan. Det viser en undersøkelse fra USA, der humor er koblet sammen med høy kreativ intelligens.