Hjernetreneren: Tren din tallforståelse

Holder du din hjerne i form? Mental styrketrening får hjernecellene til å skyte nye forbindelser, mens hjernebarken vokser. Styrk dine intellektuelle muskler med Illustrert Vitenskaps hjernetrening.

1. Fokus: Tallforståelse

Er du en av de som lyser opp når regningen skal deles på sju personer, eller har tabeller, regneregler og algebra forsvunnet fra hukommelsen med årene?

Begrepet «tallforståelse» er utbredt, og mange studier bygger på ideen om at vi er født med evnen til å skille mellom mengder og i løpet av barndommen enten finpusser våre matematiske evner eller etterlater dem på nivå med et barn.

Men du kan forbedre tallforståelsen din gjennom hele livet. Hjernen din er plastisk – den omformer forbindelsene når du lærer noe nytt eller styrker bestemte områder.

2. Trening

Du kan hjelpe din matematiske intelligens på vei ved å løse sudoku, gjette gåter eller gjøre vanskelige regnestykker i hodet.

Eller du kan forsøke å løse oppgavene her. Løsninger står nederst i artikkelen.

1. Hvilket tall skal stå på spørsmålstegnets plass?

2. Hvilket tall skal stå på spørsmålstegnets plass?

3. Hva er kortet som er snudd?

4. Hvilket tall skal stå på spørsmålstegnets plass?

3. Her trener du

Forskere fra Stanford-universitetet i USA har vist at en spesiell gruppe hjerneceller blir aktive når vi gjør regnestykker.

Og at de samme hjernecellene våkner opp når vi snakker om ubestemte mengder som «noe mer», «mange», «alle» eller «enhver».

De matematiske hjerneforbindelsene sitter i området Sulcus Intraparietalis som løper på hver side av hjernen på overflaten av pannelappene.

Derfor mener forskere at tallforståelsen ligger i forbindelsene i dette området.

Engelske forskere har også vist at folk som normalt ikke har problemer med matematikk, får problemer med å regne hvis hjerneforbindelsene i Sulcus Intraparietalis forstyrres.

Løsninger

1. Løsning: 0. Det nederste femsifrede tallet er differansen mellom det midterste tallet og det øverste.

2. Løsning: 29. Hvert motstående tallpar gir summen 37.

3. Løsning: Spar 5. I hver vannrett rekke viser det tredje kort differansen mellom de to første. De loddrette kolonnene angir hvilken farge kortet skal ha.

4. Løsning: 5. I hver figur er summen av to diagonalt motstilte tall den samme.