Shutterstock

Hjernen din når toppen midt i 30-årene

Analyser av sjakkspilleres prestasjoner viser at hjernen er skarpest i 35-årsalderen.

Evnen vår til å løse kognitivt krevende oppgaver når toppen i 35-årsalderen, viser en ny studie.

Den er ikke laget av hjerneforskere, men derimot av statistikere, som har analysert hvordan sjakkspillere presterer gjennom livet.

Sjakkspillere foretar best trekk i perioden fra de er 25 til de runder 40. Prosentdelen som utgjør de optimale trekkene, er beregnet ut fra vurderinger av sjakkdataprogrammet Stockfish 8.

© Shutterstock

Sjakkspillet stiller krav til en rekke av de ferdighetene som er sentrale i de fleste definisjonene på intelligens.

Det gjelder for eksempel evnen til å konsentrere seg, skape overblikk over nye situasjoner og komme fram til løsninger på grunnlag på tidligere erfaringer.

Dessuten kreves en høy prosesshastighet og en god arbeidshukommelse til for å bli en god sjakkspiller.

Sjakkdatamaskin var overdommer

Franske forskere fra Institutt Polytechnique de Paris gjennomgikk prestasjonene for 841 spillere som har vært aktive mellom 1890 og 2014.

Hvert trekk i 24 379 partier ble holdt opp mot det trekket som sjakkdataprogrammet Stockfish 8 anser for det optimale.

Magnus Carlsen ble verdensmester i sjakk allerede som 26-åring. Senere har han forsvart mesterskapet flere ganger – her mot utfordreren Fabiano Caruana i 2018.

© Shutterstock

Spillernes prestasjoner stiger brått fram mot de 25 år, før de hever seg litt fram mot 35. Først fra 40-årsalderen begynner kurven å dale igjen.

Hvis verdensmester Magnus Carlsen følger kurven, har han fortsatt de beste prestasjonene for han seg, for han så vidt rundet 30.