Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Smaskepige

HATER du smattelyder, så bare vær fornøyd – det er tegn på intelligens

Blir du distrahert av lyder? Blir du helt gal når ungene ved nabobordet smatter høylytt? Det er bare bra: Problemer med å sortere ut lydene er et tegn på høy kreativ intelligens.

Photo by Rainier Ridao on Unsplash

«Jeg trenger ensomhet når jeg arbeider. Ikke som en einstøing – det er slett ikke nok – men som en død mann», har forfatteren Franz Kafka en gang uttalt.

Har du det også slik, er det gode nyheter. Du er kreativ og mer intelligent enn de fleste, slår vitenskapen fast.

Og du er i lynende skarpt selskap: Kreative genier som Charles Darwin, Marcel Proust og Anton Tsjekhov var alle notorisk overfølsomme for støy.

Kreativ intelligens under lupen

Det er en forskergruppe fra Northwestern University som har påvist sammenhengen i en studie publisert i tidsskriftet Neuropsychologia.

Forskerne etablerer en direkte sammenheng mellom et manglende vern mot sanseinntrykk og en høy intelligens og betydelig kreativ bevissthet.

Først testet de 97 forsøkspersoner evne til å løse oppgaver gjennom kreativ tenkning, og deretter ble personene testet igjen, mens de ble utsatt for en rekke korte, men skarp pipelyder.

Sensitive sanser – høy intelligens

De som gjorde det best på kreativitetstesten, ble også mest distrahert av lydene i den andre testen.

Darya Zabelina, som ledet forskningen, forklarer at personer med høy kreativ intelligens hele tiden suger til seg inntrykk fra alle sanser. De kan kombinere disse inntrykkene til en bedre helhetsoppfatning.

Derfor påvirkes de også mer av plagsomme lyder: De kan ikke «stenge dem ute», slik personer med lavere kreativ intelligens kan.

Les også:

Intelligens

HATER du smattelyder - er gode nyheter!

1 minutt
Intelligens

3 ulemper alle intelligente opplever

3 minutter
Intelligens

Morsomme mennesker har en helt spesiell hjerne

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul