Shutterstock
Dreng spiller computer i lyst rum

Forskere: Gaming kan heve barns IQ

I en ny studie av mer enn fem tusen amerikanske barn ser det ut til at dataspill gir høyere intelligens. Barn som spilte mer, scoret høyere i IQ-tester enn de barna som ikke spilte så mye.

Å spille dataspill har i flere tiår hatt et tvilsomt rykte. Kritikere har beskyldt skytespill for å inspirere unge til vold, og foreldre har fryktet for barnas sosiale liv når de brukte timevis foran skjermen.

Men i en ny studie ser det ut til at gaming faktisk stimulerer og utvikler de unge spillernes intelligens.

Barn som spilte mer enn gjennomsnittet, hevet nemlig IQ-en mer på to år enn jevnaldrende som ikke spilte så mye.

Fem tusen barn får testet IQ, gener og vaner

I studien brukte forskerne den amerikanske databasen Adolescent Brain Cognitive Development Study(eller ABCD-studien).

Det er et pågående forskningsprosjekt i USA der mer enn ti tusen amerikanske barn fortløpende blir testet for å se hvordan de utvikler seg psykologisk, intellektuelt, genetisk og biologisk.

Dreng spiller skak på computer

Videospill – selv om det ikke er sjakk – kan stimulere barns romforståelse og konsentrasjonsevne, viser tidligere forskning.

© Shutterstock

Foreldre til barna som var ni eller ti år i 2015, da studien startet, har også svart på en rekke spørsmål om sin hverdag og sine vaner.

De har blant annet svart på hvor mye tid barna bruker foran skjermen, og om de bruker tiden på spill, filmer eller sosiale medier.

Gaming gir høyere IQ-score to år senere

I studien fant forskerne IQ-tester for fem tusen av barna.

De sammenlignet resultatene med nye tester to år senere, og så så de på hvor mye barna hadde spilt dataspill i mellomtiden.

Og gamerbarna hevet i gjennomsnitt IQ-scoren sin med 2,5 poeng mer enn de jevnaldrende som ikke spilte like mye.

IQ-resultatene er basert på ulike oppgaver som lesing, hukommelse, kreativ tenking og visuell og romlig forståelse.

«Resultatene våre støtter tanken om at skjermtid generelt ikke begrenser barns kognitive evner, og at gaming faktisk kan hjelpe med å utvikle intelligens», uttaler Torkel Klingberg.

Han er hjerneforsker ved Karolinska Institutet og var med på å utføre den nye studien.

Tidligere forskning har også tydet på en rekke fordeler med å spille, blant annet selvkontroll og orden, konsentrasjonsevne og respekt for dyreriket.

Forskere stoler fortsatt ikke på sammenhengen

ABCD-studien gjennomfører både MRI-skanninger og genetiske tester av barna slik at forskerne som står bak den nye rapporten, har tatt høyde for disse forskjellene. Det samme gjelder for foreldrenes inntekt og ressurser.

Likevel er forskerne forsiktige med å tro for mye på konklusjonene sine. De påpeker at fem tusen barn er en liten gruppe å undersøke når det gjelder en så viktig sammenheng.

Forskerne har heller ikke sett etter om det er forskjeller på å spille på mobil, nettbrett, konsoll eller datamaskin. Alle plattformene er regnet sammen i studien, og det kan kanskje gi et feil bilde, sier forskerne.

Før sammenhengen mellom skjermtid og høyere IQ virkelig kan regnes for sikker, trengs det ifølge forskerne flere og større studier.