Derfor er rot bra for kreativiteten

Ifølge vitenskapen er det en god ting hvis huskelapper med kaffeflekker dekker skrivebordet ditt. Rotet kan nemlig styrke din kreativitet.

Ifølge vitenskapen er det en god ting hvis huskelapper med kaffeflekker dekker skrivebordet ditt. Rotet kan nemlig styrke din kreativitet.

Shutterstock

«Hvis et rotete skrivebord er et tegn på et rotete sinn, hva er da et tomt skrivebord uttrykk for?»

Sitatet tilhører en berømt herre med etternavnet Einstein, som etter sigende selv hadde en tendens til å lage hauger av uorganiserte papirer og lapper på skrivebordet sitt, når han var i gang med å koke sammen oppskriften på universet.

Og det kan se ut til at Albert Einstein hadde rett i den lille, finurlige observasjonen.

En studie viser nemlig at rotete omgivelser kan sette fart på den indre idégeneratoren og stimulere til kreative tanker.

Utførte en rekke eksperimenter

Bak studien står blant annet Kathleen Vohs fra University of Minnesota, nærmere bestemt Carlson School of Management.

Sammen med en gruppe forskere utførte hun en rekke ulike eksperimenter på sine forsøksdeltakere. Noen ble delt opp i to grupper og ble bedt om å finne nye måter å utnytte bordtennisballer på.

Den ene gruppen utførte oppgaven på et rotete rom, den andre på et ryddig rom.

Skaper kreative løsninger

De to grupper kom opp med det samme antall ideer, men ideene fra gruppen i det rotete rommet var mye mer kreative (de ble bedømt av et uavhengig panel).

Ifølge Kathleen Vohs setter rotet fart på kreativiteten.

– Kreative mennesker føler seg mer fri fra begrensninger i rotete omgivelser. Det hjelper dem til å bryte den tradisjonelle tankegangen og skape nye innfallsvinkler. Ryddige omgivelser fører til trygge løsninger, mener hun.