4 ting intelligente mennesker har felles

Får du gåsehud ved tanken om å gå inn på et treningsstudio, og blir språkbruken din ofte sammenlignet med en bryggesjauers? Da kan det være at du har en helt spesiell hjerne. Vi har samlet fire ting som intelligente mennesker gjør.

Intelligens
© Photo by Tra Nguyen on Unsplash

1. De banner

© Shutterstock

Et velpolstret arsenal av banneord kan være tegn på høy intelligens.

Forveksles du innimellom med en brautende bryggesjauer, og renner de verste skjellsordene ut av munnen din som en foss slik at selv sofabordet ditt blir litt engstelig.

Da kan det være at du har en helt spesiell hjerne.

En amerikansk undersøkelse viser nemlig at et rikt arsenal av banneord er tegn på høy intelligens, stor språkforståelse og et godt utviklet ordforråd. Ja, du leste faktisk riktig.

Bak undersøkelsen står psykolog Kristin L. Jay ved Marist College og Timothy B. Jay fra Massachusetts College of Liberal Arts, som sammen har nærstudert 60 personer med varierende bakgrunn – og konklusjonen er klar:

Mennesker som bruker mange kraftuttrykk og skjellsord, har generelt et langt større og mer utviklet ordforråd, noe som samtidig er et tegn på en høyere intelligens.

2. De roter

© Shutterstock

Rot kan sette fart i din indre idégenerator.

Er skrivebordet ditt på vei til å drukne i krøllede papirer og skitne kaffekopper, og har du problemer med å komme deg inn døren hjemme på grunn av haugene med reklame og fettete pizzaesker?

Da kan du godt tillate deg å klappe deg selv på skulderen og være litt stolt.

En undersøkelse fra University of Minnesota viser nemlig at mennesker som omgir seg med rot, kan være mer idérike og kreative.

Som en del av undersøkelsen utsatte forskerne en gruppe forsøksdeltakere for en rekke forskjellige eksperimenter og oppdaget at rot gjorde deltakerne mye mer innovative.

Ifølge forsøksleder Kathleen Vohs setter de rotete omgivelsene fart på virksomheten innunder krøllene på folk.

”Kreative mennesker føler seg fri for begrensninger i rotede omgivelser. Det hjelper dem til å bryte den tradisjonelle tankegangen og skape nye vinkler, mens ordnede omgivelser krever trygge løsninger”, sies det.

3. De hater smaskelyder

Personer med høy kreativ intelligens blir lettere distrahert av for eksempel smaskelyder.

Blir du irritert hvis en av dine medpassasjerer går på bussen med et saftig eple, og har du problemer med å konsentrere deg når kollegaen din dunker løs på tastaturet i kontoret ved siden av.

Da kan du kanskje skryte av at du mer mer kreativ og intelligent enn de fleste.

Det er i hvert fall konklusjonen fra et forskerteam ved Northwestern University, som har publisert sin undersøkelse i tidsskriftet Neuropsychologia.

Der viste det seg at de forsøksdeltakerne som scoret høyest i de kreative testene også ble mest påvirket i negativ retning av distraherende lyder.

Ledende forsker i undersøkelsen, Darya Zabelina, forklarer at mennesker med høy kreativ intelligens suger til seg inntrykk med samtlige sanser, og derfor blir de langt mer påvirket av distraherende lyder fordi de ikke er i stand til å ”stenge ute”, slik mennesker med lav kreativ intelligens er det.

4. De er late

© Shutterstock

Er du kjent for å være litt av en sofabonde? Gratulerer.

Har baken din blitt en integrert del av sofaen din hjemme, og får du ståpels ved tanken på å begynne å trene på et helsestudio?

Da kan det være gode nyheter på vei.

En undersøkelse ved Florida Gulf Coast University antyder nemlig at det kan være en sammenheng mellom latskap og høy intelligens.

Undersøkelsen er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Journal of Health Psychology, og den antyder at personer som liker å tenke mye og løse vanskelige problemstillinger, er langt mindre fysisk aktive enn personer som ikke tenker så mye over tingene og ikke liker å bry hodet sitt for mye.

Ifølge forskerne kan det skyldes at folk med høy intelligens ikke er så følsomme overfor kjedsomhet og derfor heller ikke trenger fysisk aktivitet for å avlede kjedsomheten.