Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Intelligens

Hjernen mod mennesket

Intelligens er et bredt begrep

Den originale forståelsen av intelligens er at det er evnen til å forstå. Den definisjonen står fortsatt sentralt i forståelsen av intelligens, men i dag omfatter den også summen av mentale evner og kapasitet. Den menneskelige hjernen er i stand til ta opp ny viten, bruke den og formulere den. Men hvordan hjernen kan gjøre det, er fortsatt et mysterium for forskere. Gå på oppdagelsesferd i artiklene våre og finn ut mer om intelligens

En pære lyser blant andre slukkede
© Shutterstock

De syv intelligensene

En allmenn feil i oppfatningen av intelligens er at intelligens er et uttrykk for summen av kunnskap noen har. Intelligens er imidlertid et individs naturlige og intuitive evne til å samle inn og bruke kunnskap. Intelligens er heller ikke et binært fenomen der man enten er eller ikke er intelligent. Det eksisterer også flere former for intelligens som hvert enkelt individ har i varierende grad. På 1980-tallet beskrev Harvard-forskeren Howard Gardner sju typer intelligens som vi fortsatt bruker den dag i dag:

  • Språklig/verbal
  • Logisk/matematisk
  • Visuell/romlig
  • Musikalsk
  • Kroppslig/kinestetisk
  • Sosial
  • Selvinnsikt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul