Bedøvelsesmidler lindrer smerte, gjør musklene avslappet og begrenser kroppens naturlige reflekser. Under full narkose mister pasienter bevisstheten.
I 1846 ble den første pasienten lagt i full narkose, men selv om legene nå har bedøvet pasienter i mer enn 170 år, har de hatt problemer med å forstå hvordan bedøvelsen helt presist virker.
Det har lenge vært klart at narkosen inntrer fordi nervesignaler blir blokkert i hjernen. Blokkeringen forhindrer blant annet hjernen i å bearbeide smerte og i å huske.
Men dempede nerveceller er ikke hele forklaringen.
I 2019 avslørte en gruppe forskere fra Duke University i USA at bedøvelse aktiverer en liten gruppe celler i hjernekjertelen hypothalamus.
Mens resten av hjernen stort sett er inaktiv under full narkose, masseproduserer hjernecellene i hypothalamus hormoner som regulerer ulike kroppsfunksjoner og søvn.
Forskerne oppdaget at de aktive hjernecellene i hypothalamus legger hjernen i en dypere søvn. Deaktiverte forskerne derimot hjernecellene, ble den naturlige søvnen avbrutt og varigheten av bedøvelsesmidlene forkortet.