hjernerystelse football

Hva er hjernerystelse?

Tusenvis av nordmenn rammes hvert år av ikke-dødelige hodeskader, hvorav flesteparten er hjernerystelser. En enkelt hjernerystelse er ikke umiddelbart farlig, men blir hjernen utsatt for flere rystelser, kan det få alvorlige konsekvenser.

6. februar 2018 av Morten Kjerside Poulsen

Hva er hjernerystelse?

En hjernerystelse er en overstrekking av nervecellene i hjernen i forbindelse med et kraftig slag mot hodet. Ved slaget blir hjernen slått mot kraniet slik at nervecellene skades. Dessuten kan blodkar i hjernen sprekke.

En hjernerystelse rammer to ganger:

Et slag i hodet gjør ofte dobbelt skade fordi det setter hjernen i bevegelse og skader den to steder.

Hvilke skader skjer ved hjernerystelse?

Ved en hjernerystelse blir balansen av ioner, signalmolekyler og næringsstoffer, som kontrollerer hjernens biokjemiske prosesser, endret. Det fører til en slags energimangel som delvis lammer hjernens stoffskifte og dreper nevronene.

Er hjernerystelse farlig?

I utgangspunktet er en enkelt hjernerystelse ikke farlig. Men rammes man gjentatte ganger av hjernerystelse, kan det få alvorlige konsekvenser og føre til en kronisk sykdom kalt CTE. Ved en hjernerystelse går nevronene i stykker og frigir proteinet tau, som klumper seg sammen og irriterer og dreper stadig flere nevroner i en ond sirkel. På den måten minner CTE på mange måter om Alzheimers, der hjernecellene etses bort og pasienten med tiden mister sine intellektuelle evner.

Hvem blir rammet av hjernerystelse?

Er du en ung mann, er du i risikosonen for å bli rammet av hjernerystelse. Unge menn er overrepresentert i ulykkesstatistikkene der trafikulykker, vold og fall på sykkel eller skateboard er blant synderne. I tillegg kommer kontaktsport, især amerikansk fotball og ishockey, som øker risikoen for hjernerystelse.

KOM HELT INN I KROPPEN med et abonnement på Illustrert Vitenskap

20 % av alle hjernerystelser skyldes kontaktsport.

Hva er symptomene på hjernerystelse?

Hukommelsestap rundt ulykkesepisoden er ofte et tegn på hjernerystelse. Andre tegn på hjernerystelse er kvalme og oppkast umiddelbart etter ulykken. På lengre sikt viser symptomene på hjernerystelse seg som konsentrasjonsvansker, tretthet, synsforstyrrelser og svimmelhet i ukene etter ulykken.

Forskere blåser til kamp mot hjernerystelse og CTE

For de tusenvis av amerikanske football-spillere som får redusert IQ og evne til å tenke strategisk pga. hyppige hjernerystelser, er det nå lys i tunnelen. Forskerne vil nemlig kurere den kroniske lidelsen CTE.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: