Shutterstock
Alzheimer

Velkjent medisin gjenskaper hukommelsen hos mus

Minst 55 millioner mennesker verden over lider av demens, og tallet er ventet å vokse eksplosivt. Men nå avslører en ny studie at en eksisterende hiv-behandling kan gjenskape hukommelsen hos mus – og kanskje også mennesker.

Hukommelsen din jobber hele tiden for deg. Den forteller deg hvor du nettopp har vært, og hvor du er på vei.

Og så hjelper den deg med å framkalle helt spesifikke minner som for eksempel et møte som du hadde med en venn for et par dager siden, og som får deg til å tenke på en annen begivenhet som skjedde rett etter møtet.

Det er nemlig slik vi husker: som et nett av ulike minner som henger sammen på kryss og tvers, ikke som enkeltbegivenheter vi trekker fram fra arkivene uten kontekst.

Men nettopp evnen til å sjonglere mellom minner mister vi med alderen. Og det kjemper forskerne som står bak en ny studie, for å endre på.

De har oppdaget at et velkjent middel til å behandle hiv også kan gjenskape hukommelsen hos mus – og kanskje også mennesker etter hvert.

Sant eller usant? Her er 7 myter om menneskehjernen

Mikroskopisk skurk svekker hukommelsen

For å forstå hvordan forskerne klarte å sette fart på musenes hukommelse igjen, må vi først zoome helt inn på kroppens indre.

Her er cellene dekket av ulike molekyler, såkalte reseptorer, som fungerer som en slags innganger.

I den nye studien tok forskerne ved California-universitetet for seg én bestemt reseptor på hjerneceller. Den kalles CCR5.

Tidligere studier har nemlig avslørt at mengden CCR5 i hjernens hukommelsessenter øker når vi blir eldre. Og at det kan svekke evnen til å skape sammenheng mellom ulike minner.

Og det finnes faktisk allerede godkjent medisin på hyllene som kan blokkere nettopp CCR5-molekylene. Legemiddelet heter maraviroc og brukes i dag til å forhindre hiv-viruset i å trenge inn i kroppens immunceller.

Derfor ville forskerne undersøke om medisinen også hadde en effekt på hukommelsen hos mus.

Legemiddelet Miraviroc ble allerede godkjent til behandling av HIV av de amerikanske helsemyndighetene, FDA, i 2007. Medisinen (lyserød) virker ved å sette seg på CCR5-reseptorene (blå) slik at HIV-viruset (grå) ikke lenger kan binde seg til reseptoren og trenge inn i immuncellene.

© David H. Spach /University of Washington

Forskere: Kan brukes i større skala

I det nye forsøket kunne forskerne se hvordan maraviroc blokkerte CCR5-molekylene og gjorde forsøksmusene flinkere til å koble minner fra ett av burene i laboratoriet til et annet bur.

Ifølge forskerne viser resultatene at maraviroc trolig kan bekjempe aldersrelatert hukommelsestap i større skala.

Og nå er neste skritt å teste virkningen i de første kliniske forsøkene på mennesker for å oppklare om det kan bremse – eller helbrede – de første tidlige tegnene på hukommelsestap.