Alzheimer

Velkjent medisin gjenskaper hukommelsen hos mus

Minst 55 millioner mennesker verden over lider av demens, og tallet er ventet å vokse eksplosivt. Men nå avslører en ny studie at en eksisterende hiv-behandling kan gjenskape hukommelsen hos mus – og kanskje også mennesker.

Minst 55 millioner mennesker verden over lider av demens, og tallet er ventet å vokse eksplosivt. Men nå avslører en ny studie at en eksisterende hiv-behandling kan gjenskape hukommelsen hos mus – og kanskje også mennesker.

Shutterstock

Hukommelsen din jobber hele tiden for deg. Den forteller deg hvor du nettopp har vært, og hvor du er på vei.

Og så hjelper den deg med å framkalle helt spesifikke minner som for eksempel et møte som du hadde med en venn for et par dager siden, og som får deg til å tenke på en annen begivenhet som skjedde rett etter møtet.

Det er nemlig slik vi husker: som et nett av ulike minner som henger sammen på kryss og tvers, ikke som enkeltbegivenheter vi trekker fram fra arkivene uten kontekst.

Men nettopp evnen til å sjonglere mellom minner mister vi med alderen. Og det kjemper forskerne som står bak en ny studie, for å endre på.

De har oppdaget at et velkjent middel til å behandle hiv også kan gjenskape hukommelsen hos mus – og kanskje også mennesker etter hvert.

Sant eller usant? Her er 7 myter om menneskehjernen

Er mannens virkelig størst? Og skrumper den når du drikker?

Klikk her og få oversikt over fleip og fakta om organet med flest myter: hjernen.

Mikroskopisk skurk svekker hukommelsen

For å forstå hvordan forskerne klarte å sette fart på musenes hukommelse igjen, må vi først zoome helt inn på kroppens indre.

Her er cellene dekket av ulike molekyler, såkalte reseptorer, som fungerer som en slags innganger.

I den nye studien tok forskerne ved California-universitetet for seg én bestemt reseptor på hjerneceller. Den kalles CCR5.

Tidligere studier har nemlig avslørt at mengden CCR5 i hjernens hukommelsessenter øker når vi blir eldre. Og at det kan svekke evnen til å skape sammenheng mellom ulike minner.

Og det finnes faktisk allerede godkjent medisin på hyllene som kan blokkere nettopp CCR5-molekylene. Legemiddelet heter maraviroc og brukes i dag til å forhindre hiv-viruset i å trenge inn i kroppens immunceller.

Derfor ville forskerne undersøke om medisinen også hadde en effekt på hukommelsen hos mus.

Legemiddelet Miraviroc ble allerede godkjent til behandling av HIV av de amerikanske helsemyndighetene, FDA, i 2007. Medisinen (lyserød) virker ved å sette seg på CCR5-reseptorene (blå) slik at HIV-viruset (grå) ikke lenger kan binde seg til reseptoren og trenge inn i immuncellene.

© David H. Spach /University of Washington

Forskere: Kan brukes i større skala

I det nye forsøket kunne forskerne se hvordan maraviroc blokkerte CCR5-molekylene og gjorde forsøksmusene flinkere til å koble minner fra ett av burene i laboratoriet til et annet bur.

Ifølge forskerne viser resultatene at maraviroc trolig kan bekjempe aldersrelatert hukommelsestap i større skala.

Og nå er neste skritt å teste virkningen i de første kliniske forsøkene på mennesker for å oppklare om det kan bremse – eller helbrede – de første tidlige tegnene på hukommelsestap.