Shutterstock
Hukommelse og pensum

Styrk hukommelsen din fram mot eksamen

Det kan være vanskelig å huske matematiske modeller og litterære perioder når man sitter med eksamensoppgaven. Her er vitenskapens teknikker til å få pensum til å henge fast før eksamen.

Hva heter lårbeinsknokkelen på latin? Hvor mange isotoper har grunnstoffet uran? Og når var det den franske revolusjon fant sted?

Det er nok å holde orden på fram mot eksamen, og overalt i landet har skoleelever og studenter det nå travelt med å forberede seg til prøvene som venter.

Heldigvis er det hjelp å hente i vitenskapen for å få en skarp eksamenshjerne – og det handler ikke om å terpe på pensum i det uendelige.

Triks 1: Test deg selv

Test deg selv

Egenprøver tvinger hjernen til å gjenkalle pensum.

© Shutterstock

Hvis du er som fleste andre studenter og elever, sitter du sikkert og terper de samme tekstene igjen og igjen.

Men du bør endre strategi: Prøver er mye mer effektivt hvis du vil huske det du leser.

Det viser forskning utført av den anerkjente amerikanske hukommelsesforskeren Henry L. Roediger III, som gjennom massevis av forsøk har slått fast at vi husker bedre når vi aktivt gjenkaller det vi har lest.

Du kan teste deg selv ved å skrive ned spørsmål mens du leser. Når du er ferdig, tester du deg selv i spørsmålene – gjerne flere ganger. Hvis du ikke husker svarene, skal du lese materialet og ta prøven igjen helt til du klarer det.

Teknikken kan få deg til å huske opptil 30 prosent bedre enn hvis du bare gjentar lesningen.

Triks 2: Husk å sove

Sovende studerende

Søvn har stor innflytelse på hjernens evne til å huske.

© Shutterstock

Det kan virke naturstridig å sove lenge når eksamen er like rundt hjørnet. Men nok søvn er smart.

Når du sover, bruker hjernen tid på å bearbeide den nye kunnskapen du har fylt den med.

Sammenhengen mellom søvn og hukommelse er slått fast vitenskapelig, og mangel på søvn har vist seg å gå hardt utover hjernens evne til å konsentrere seg, ta til seg ny kunnskap og handle raskt.

Og det er ikke bare god nattesøvn som hjelper deg til å huske bedre. Helt fram til eksamen kan det faktisk være mer effektivt for hukommelsen å ta en middagslur enn å pugge pensum febrilsk.

Stem her og se hvordan andre prioriterer søvn i eksamensperioden:

Triks 3: Lag en reiserute

Lav en ruteplan

En indre reiserute kan få hjernen til å huske bedre.

© Shutterstock

Skal du huske paragrafer, kongerekker eller en masse andre ord, kan du med fordel bruke den anerkjente loci-teknikken.

Den går ut på å kartlegge en rute oppe i hodet som du kjenner veldig godt. Det kan være skoleveien eller en rute rundt i huset.

Deretter skal du forbinde alt det du skal huske, med ting på ruten. Du kan for eksempel forbinde sofaen med én ting og potteplanten med en annen.

Når du har lagt inn det relevante pensumet på ruten, skal du gå igjennom ruten i hodet igjen. Gjennomsøk hvert element på ruten grundig og gjenta ruten helt til den føles velkjent.

Skal du huske noe i en bestemt rekkefølge, er det viktig at du gjennomgår ruten på samme måte hver gang.

Poenget med teknikken er at ruten er i langtidshukommelsen din fra før, og når du forbinder nye ting med det velkjente, glir hukommelsen lettere.

Forskning viser at teknikken endrer hjernens kommunikasjonsmønstre, og selv trening over kort tid kan forbedre hukommelsen betraktelig.

Triks 4: Sol deg og spis fisk

D-vitamin hjelper hjernen

D-vitamin hjelper hjernen til å lagre ny kunnskap.

© Shutterstock

D-vitamin spiller en avgjørende rolle når celler i hjernen skal bygge nye forbindelser. Og nye forbindelser er det behov for når du skal forberede deg på eksamen.

Vitaminet stimulerer ikke bare dannelsen av nye nerveceller, men har også en beskyttende effekt på de eksisterende nervecellene i hippocampus, som er hjernens hukommelsessenter.

Det har australske forskere funnet ut ved å utføre studier av hjernene hos mus.

D-vitamin er samtidig med på å regulere immunforsvaret, styre blodsukkeret og sikre opptaket av viktige stoffer i tarmsystemet. Det er derfor god grunn til å få nok D-vitamin hvis du vil ha brikkene til å falle på plass.

Triks 5: Få opp pulsen

Høy puls hjelper hukommelsen

Fysisk aktivitet kan hjelpe på hukommelsen.

© Shutterstock

Etter en lang dag med hodet begravet i bøker har du sikkert behov for å få rørt på kroppen. Og fysisk aktivitet kan ikke bare gi fornyet energi, men også gjøre deg bedre til å huske det du nettopp har lest.

Det viser en studie fra australske forskere som konkluderer med at trening har en gunstig effekt på hukommelsen.

Effekten av fysisk aktivitet er størst hvis man får pulsen opp om lag fire timer etter at man har lest.

Så knytt joggeskoene, hopp på sykkelen eller ta en tur på treningsstudioet når du er ferdig med dagens eksamensforberedelser.

Artikkelen ble første gang utgitt i 2021.