Slik får du superhukommelse

Du kan få klisterhjerne på bare seks uker. Det viser ny forskning, som peker på den beste teknikken for å trene hukommelsen.

Du kan få klisterhjerne på seks uker hvis du trener med en spesiell metode.

© Shutterstock & Thomas Arnoldi

Husk 500 ord på fem minutter. Lær et nytt språk på en uke. Rams opp Pi med tusenvis av desimaler.

Det er hverdagskost for verdens beste hukommelsesutøvere, som hvert år konkurrereri å huske tallrekker, spillkort, ord og ansikter.

Og nå har forskere avslørt at du også kan få klisterhjerne, hvis du bruker den riktige teknikken.

Hjerneatleter husker 70 ord

Forskere fra Radboud-universitet i Nederland samlet 23 av de beste hukommelsesatletene i verden og en kontrollgruppe som aldri hadde fått husketrening før.

Først skannet forskerne deltagernes hjerner, både mens de slappet av og når de skulle huske 72 ord.

Etter 20 minutter husket atletene i gjennomsnitt 70 ord, mens kontrollgruppen bare klarte 40. Skanningene viste også at spesifikke hjerneforbindelser hos atletene var bedre.

Hjernen endrer seg

Deretter ble kontrollgruppen delt i tre over seks uker: En gruppe som ikke trente, en gruppe som trente arbeidshukommelse og en gruppe som trente med den såkalte locus-metoden en halv time om dagen.

Med Locus-metoden skal du for eksempel forestille deg at du går ned en vei du kjenner, og plasserer ting du skal huske på veien. Senere kan du gå veien igjen og samle inn minnene.

De som brukte locus-metoden husket like mange ord som hukommelsesatletene – også etter fire måneder. Og hjerneforbindelsene hadde endret seg, slik at de lignet hukommelses-atletenes.