Shutterstock
Neuronit aivoissa

Nysgjerrigheten hjelper deg med å lære og huske

Mennesket har alltid vært sultent etter kunnskap, og faktisk spiller nysgjerrigheten vår en stor rolle for evnen til å lære og huske. For når vi blir nysgjerrige på et emne, aktiveres en rekke helt spesielle områder i hjernen.

Hver dag støter vi på større og mindre spørsmål som får hjernen til å knake.

Hvorfor er himmelen blå? Hva brukte T. rex de små armene sine til? Og hvordan skal vi finne kuren mot kreft?

Hvis du ikke kjenner svarene, så kan du antagelig merke hvordan hjernen gjennomsøker tidligere erfaring og kunnskap for å arbeide seg fram til dem. Kanskje begynner uvitenheten å irritere deg som en kløe du ikke kan nå. Og kanskje du kan merke en trang til å lete etter svarene og få visshet?

Det du kan merke er nysgjerrigheten din – et urinstinkt som ifølge nevrologer fra University of California i USA setter hjernen din i en helt bestemt tilstand.


Når du velger å tegne et digitalt abonnement på Illustrert Vitenskap, får du de første 14 dagene for 0 kr. - og det er ingen binding!

Nysgjerrighet gjør hjernen til en viten-vortex

For å teste nysgjerrighetens effekt på hjernen ble en rekke forsøkspersoner satt til å rangere nysgjerrigheten sin innen en rekke emner.

Deretter ble de hjerneskannet mens de fikk svarene på spørsmålene. Innimellom svarene fikk de imidlertid vist noen ansikter som ikke var relatert til verken spørsmål eller svar. Til slutt skulle forsøkspersonene gjenkalle både svar og ansikter.

MRI-skanning

Forsøkspersonene ble skannet med en metode som kalles fMRI eller funksjonell magnetisk ressonanstomografi. En fMRI-skanning kan vise detaljerte billeder av aktiviteten i ulike hjerneområder ved å måle blodgjennomstrømningen.

Studien viste, ikke overraskende, at alle var beste til å huske svarene på de spørsmålene de var mest nysgjerrige på.

Det overrasket imidlertid forskerne at forsøkspersonene også kunne huske ansiktene som kom før det svaret de var interessert i. Og det faktisk helt opptil 24 timer etter å ha sett ansiktene.

Det tyder derfor på at nysgjerrighet åpner opp hjernen som en type viten-vortex som ikke bare lærer og lagrer den informasjonen vi er interessert i – men også alt omkring den.


Vi gir deg ferske vitenskapsnyheter hver dag. Du får de første 14 dagene for 0 kr.- og husk: Det er ingen binding!

Visste du? Hjernen din svulmer opp når du lærer noe nytt

Ny kunnskap aktiverer belønningssenter

Ut fra forsøkspersonenes hjerneskanninger kunne forskerne også konkludere med at nysgjerrighet øker aktiviteten i flere hjerneområder – blant andre belønningssenteret i nucleus accumbens og hukommelsessentralen hippocampus.

De to hjerneområdene interagerer også med hverandre, og det samspillet kan ifølge forskerne forklare nysgjerrighetens spesielle kraft – og hvorfor ny kunnskap kan gi en lykkefølelse på like fot med sex og mat.

Illustrert Vitenskap – nysgjerrige siden 1984

Hos Illustrert Vitenskap har vi vært nysgjerrige på verden i 35 år. Derfor kan du alltid stole på å få svar på det som gjør deg nysgjerrig når du besøker vårt digitale univers.

Når du velger å tegne et digitalt abonnement på Illustrert Vitenskap får du de første 14 dagene til 0 kroner – og det er naturligvis ingen binding.

Som digital abonnent får du:

  • Ubegrenset digital adgang til illvit.no og hele Illustrert Vitenskaps store arkiv
  • Oppleste artikler i vår nye app
  • Daglige nyheter fra vitenskapens verden