Stor studie: Mangel på viktig vitamin kan øke risikoen for demens

Mer enn 55 millioner mennesker lider av demens-sykdommer, og tallet vokser med 10 millioner hvert år. Derfor leter forskerne akkurat nå etter løsninger som kan forhindre de alvorlige lidelsene i å oppstå. Og nå viser en ny studie at mangelen på ett spesielt vitamin kan ha avgjørende betydning.

Mer enn 55 millioner mennesker lider av demens-sykdommer, og tallet vokser med 10 millioner hvert år. Derfor leter forskerne akkurat nå etter løsninger som kan forhindre de alvorlige lidelsene i å oppstå. Og nå viser en ny studie at mangelen på ett spesielt vitamin kan ha avgjørende betydning.

Shutterstock

Artikkelen ble første gang utgitt i juni 2022.

Det setter fart på immuncellene dine, slik at de kan angripe virus og hjelper kroppen din med å ta opp viktige næringsstoffer.

D-vitamin spiller en hovedrolle i flere av kroppens funksjoner. Og mangel på vitaminet har de siste årene blitt koblet med alt fra svakere knokler til autoimmune sykdommer.

Nå viser en ny studie fra University of South Australia at fraværet av det lille molekylet i kroppen også kan øke risikoen for demens.

Antistoffer angriper skjoldbruskkjertelen
© Shutterstock

D-vitamin nedkjemper autoimmune sykdommer

Millioner av mennesker verden over lider av en autoimmun sykdom, og det tallet er økende. Men nå har forskerne kanskje funnet et botemiddel. Les resultatet av en annen stor studie med D-vitamin her.

Sykdommer kunne være unngått

Forskerne som står bak den nye studien, finstuderte blant annet blodprøver og hjerneskanninger fra hele 294 514 ulike personer i en stor biobank i England.

Og de oppdaget en sammenheng mellom en lav mengde D-vitamin i blodet, som svarer til under 25 nanomol per liter blod, og en økt risiko for både demens og blodpropp.

I studien definerte forskerne en normal mengde D-vitamin i blodet som over 50 nanomol per liter. De mener det kan få avgjørende betydning for risikoen hvis en person med veldig lavt nivå av D-vitamin løftes til det normale:

«I den engelske befolkningen kunne vi for eksempel se at opp mot 17 prosent av tilfellene av demens trolig kunne ha vært unngått hvis D-vitamin-nivået hadde blitt løftet til et normalt nivå», forteller forskningsleder og professor Elina Hypponen i en pressemelding.

Professor: D-vitamin er én blant mange ting

Ifølge WHO lider minst 55 millioner mennesker verden over av demenssykdommer, og tallet forventes å vokse eksplosivt med nesten 10 millioner nye tilfeller hvert eneste år.

Derfor arbeider forskere verden over akkurat nå hardt for å finne løsninger som kan hindre at de kroniske sykdommene oppstår. Og her kan mengden D-vitamin i blodet være én av de faktorene som det er verdt å se nærmere på.

Det forklarer Gunhild Waldemar, som er klinisk professor i nevrologi ved Københavns Universitet og leder for Nationalt Videnscenter for Demens. Hun har ikke vært involvert i den nye studien, men er ikke overrasket over resultatet, som hun kaller «et sterkt bevis for at D-vitaminmangel er en risikofaktor i forhold til demens»:

«Vi har tidligere sett mindre studier som kunne tyde på en sammenheng mellom D-vitaminmangel og risikoen for demens. Men her har vi en sterk studie med veldig, veldig mange deltakere, så det er interessant», sier hun.

Se listen: Dette har innflytelse på risikoen for demens

Mangel på D-vitamin er bare én av mange faktorer som kan øke risikoen for demens. Det forklarer Gunhild Waldemar, som er klinisk professor i nevrologi ved Københavns Universitet og leder for Nationalt Videnscenter for demens.
Hun forteller at genene våre har stor betydning. Men det er også flere andre ting som kan ha innflytelse. Se listen her:

  • For høyt kolesterolnivå
  • Diabetes
  • For høyt blodtrykk
  • Fysisk inaktivitet
  • Alkohol
  • Røyking
  • Redusert hørsel

Hun understreker imidlertid at konklusjonen i studien bygger på personer med et veldig lavt nivå av D-vitamin, og at det ikke er den eneste risikofaktoren hvis man selv vil gjøre noe for å forebygge demens:

«Det er en god idé å få målt nivået av D-vitamin hos legen for å finne ut om det et veldig lavt. Men man må ikke regne med at man kan unngå demens ved å ta D-vitamin. Det er nemlig mange andre risikofaktorer man også må tenke over, som for eksempel alkohol, røyking og fysisk aktivitet», sier hun.

Samtidig framhever hun at det selvfølgelig også er noen faktorer vi ikke selv er herre over.

«Om lag en femtedel av oss vil få demens før vi dør. De genene vi er født med, har stor betydning for risikoen, men det er også flere ting vi selv kan gjøre – og D-vitamin én av dem.» Gunhild Waldemar, klinisk professor i nevrologi ved Københavns Universitet og leder for Nationalt Videnscenter for Demens