Hjernechip styrker hukommelsen

En elektrisk chip kan forbedre hukommelsen din, viser et nytt forsøk. I fremtiden vil forskerne bruke hjerneimplantater til å forbedre ditt syn, dine bevegelser eller faktisk kurere demens.

SHUTTERSTOCK

Elektriske signaler fra et hjerneimplantat kan styrke hukommelsen markant.

For første gang har forskere styrket menneskers hukommelse ved hjelp av et implantat.

Forskere fra University of Southern California i USA har utviklet en chip som stimulerer bestemte deler av hjernen og dermed forsterker hukommelsen.

Hos forsøkspersoner har chipen forbedret evnen til å huske med opp mot 30 prosent.

Chipen etterligner hukommelsen

Forskerne opererte inn chipen hos 20 frivillige personer og registrerte hjerneaktiviteten deres mens de gjennomgikk hukommelsestester.

I andre del av forsøket sendte chipen elektriske signaler til de områdene som var aktive under øvelsene, og det var i denne fasen forskerne målte den positive effekten på testpersonenes hukommelse.

Ifølge forskerne etterlignet chipen de prosessene som naturlig skjer i hukommelsessenteret hippocampus når vi skal huske ting.

Kur mot alzheimer

Den nye brikken blir et viktig ledd i behandlingen av pasienter som lider av alzheimer eller hukommelsestap, mener forskerne.

Også barn med læringsvansker vil kunne få nytte av implantatet. Teamet som står bak chipen mener dessuten at teknikken kan overføres til å styrke andre funksjoner styrt av hjernen – for eksempel synet og motorikken.