Headinger gjør deg glemsom

Fotballspilleres mange sammenstøt med lærkula går ut over hukommelsen og kan på sikt skade hjernen.

Hovedstød TOP

Antall headinger kan avgjøre om du blir typen som husker alt du skal kjøpe i butikken, eller typen som ikke engang får med seg nøklene.

Forskere fra University of Stirling i Skottland har påvist at hukommelsen blir nedsatt med opptil 67 prosent når man banker pannebrasken inn i en fotball igjen og igjen.

De mener at hjernen kan bli varig skadet.

Fotballspillere blir glemsomme

De skotske forskere lot 19 mannlige og kvinnelige fotballspillere heade 20 fotballer hver.

Ballene ble avfyrt av en maskin som var stilt inn på kraften fra et hjørnespark.

Spørsmålet er om de fikk problemer med å finne veien hjem etter kampen? Se noen av de mest spektakulære headingene fra fotballens historie:

Video

Deretter skulle fotballspillerne ta en hukommelsestest. Resultatene ble mellom 41 og 67 prosent dårligere enn før headingene.

Problemene med hukommelsen var bare midlertidige: De fikk den tilbake etter 24 timer.

Varige hjerneskader ligger på lur

På verdensplan spiller 250 millioner mennesker fotball, og de header i gjennomsnitt ballen omkring seks ganger i løpet av en kamp.

Alle disse slagene mot hodet gir ikke bare problemer med hukommelsen på kort sikt, men de kan også øke risikoen for varige skader, mener forskerne.

Selv om endringene var midlertidige, tror vi at de har betydning for hjernes generelle helse, særlig hvis det skjer igjen og igjen, sier hjerneforsker Magdelena Ietswaart fra University of Stirling.